DR. A.G.G.C. (ARTHUR) KORTEN
FUNCTIE
neuroloogBIJ HET LAURENTIUS ZIEKENHUIS SINDS
2001OPLEIDING
Arthur Korten heeft na zijn opleiding promotieonderzoek gedaan naar het voorkomen en mogelijke oorzaken van parkinsonisme na een beroerte.
De functie van hersenen en zenuwen interesseerde me al tijdens mijn opleiding tot arts. Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat mensen in contact staan met hun omgeving, en die op een bepaalde manier interpreteren. Met zenuwen en hersenen neem je dingen waar, bedenk je bepaalde dingen bij wat je waarneemt en reageer je door iets te zeggen of te doen. Dat is heel fascinerend. Ook de anatomie van de hersenen vind ik heel interessant: hoe zitten hersenen in elkaar, welke banen lopen waar, hoe heten ze en waar zorgen ze voor.
Soms kun je mensen met een simpel medicijn al van hun klachten afhelpen. Het komt bijvoorbeeld voor dat je door goed te luisteren naar iemand die al jaren last heeft van hoofdpijn komt tot een goede diagnose van de aard van die hoofdpijn. Je schrijft een medicijn voor en de patiënt is er vanaf! Binnen de neurologie zijn er echter een aantal aandoeningen die minder goed behandelbaar zijn. Voor mensen met deze ziekten kun je ook veel betekenen door het geven van begeleiding: ondersteuning, uitleg over de ziekte en mensen voorbereiden op wat ze wel en niet kunnen verwachten.
Speciale belangstelling heb ik voor bewegingsstoornissen en de werking van hersenen en bloedvaten. Met name de ziekte van Parkinson heeft mijn interesse. De laatste jaren zijn er veel nieuwe medicijnen om de symptomen van de ziekte van Parkinson tegen te gaan. Ik vind het belangrijk om onderzoeken en ontwikkelingen rond deze ziekte te volgen.