INCONTINENTIE
Incontinentie is voor veel mensen geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Het heeft meestal een grote invloed op het sociaal leven en kan leiden tot een gevoel van schaamte. Toch is het belangrijk dat dit taboe wordt doorbroken en dat u bij uw huisarts aan de bel trekt, want er bestaan diverse behandelingen voor dit vervelende probleem. De medisch specialisten in Laurentius werken intensief samen om behandelmethoden op maat te kunnen aanbieden.
Ongewild verlies van urine
Incontinentie is de medische term voor het ongewild verliezen van urine. Veel mensen in Nederland hebben hier last van, zowel mannen als vrouwen.
Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Elke vorm heeft een andere oorzaak. Voor veel vormen bestaat een behandeling of zijn er technieken aan te leren waardoor de klachten verminderen of verdwijnen. Zijn de klachten niet te behandelen, dan zijn er vaak goede hulpmiddelen om het ongemak dat incontinentie veroorzaakt te beperken.
Nieuwe behandeling voor vrouwen
Bekkenbodemfysiotherapie is vaak één van de eerste aangeboden behandelmethoden. Als dit geen oplossing biedt bij urineverlies, zijn er nog andere mogelijkheden. De nieuwste behandeling bij milde incontinentie, die veelal optreedt bij hoesten en sporten, is een gelmiddel dat via injecties in de plasbuis wordt gespoten. Deze substantie lost na verloop van tijd op, maar zorgt ook daarna nog voor versteviging van de plasbuis, waardoor er geen of nauwelijks urineverlies zal optreden. Het is een veilig middel, dat ook bij jongere vrouwen kan worden gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 70 procent van de patiënten meer dan tevreden is met deze behandeling.
Oorzaken urineverlies bij mannen
Niet alleen vrouwen hebben te kampen met ongewild urineverlies. Ook mannen kunnen hier last van hebben, al komt dit minder vaak voor. Mogelijke oorzaken bij mannen zijn een vergrote prostaat, infecties, blaasstenen, blaaspoliepen, overloopblaas waarbij kleine beetjes urine uit een volle blaas druppelen, of neurologische ziekten. Bij patiënten met prostaatkanker wordt de prostaat soms operatief verwijderd. Hierdoor kan bij één op de tien mannen urineverlies ontstaan. Om dit te verhelpen kunnen we in bepaalde gevallen een verstevigend continentiebandje inwendig plaatsen. Voor andere technieken zoals een kunst-sluitspier, verwijzen we door naar academische ziekenhuizen.
Sterkere blaas en kringspier
Afhankelijk van de soort van de incontinentie, is Percutane Tibial Nerve Stimulation (PTNS) een andere mogelijke behandeling, voor zowel mannen als vrouwen. PTNS wordt ingezet bij ongewenst verlies van urine, maar ook wanneer iemand zijn ontlasting of winden niet kan ophouden. Dit is een techniek, waarbij met een acupunctuurnaaldje de kleine zenuw aan de binnenkant van de enkel wordt aangeprikt. Via een stroompje worden prikkels naar de wortel van deze zenuw geleid. Hier komen ook de zenuwen van de blaas en de kringspier uit. Als deze zenuwen herhaaldelijk worden gestimuleerd, worden de blaas en kringspier krachtiger en rustiger. De techniek kent nauwelijks bijwerkingen en geeft in zeven op de tien patiënten verbetering van hun aandrangklachten. Doorgaans helpen bovengenoemde methoden en hoeft er niet te worden gekeken naar een operatieve oplossing.
Continentiespreekuur
Iedereen die incontinentieklachten heeft of vragen heeft over incontinentie is op afspraak welkom op het spreekuur. Bijvoorbeeld:
- als u een advies wilt hebben over incontinentiemateriaal, vergoedingen, enzovoort.
- als u klachten hebt om uw blaas goed leeg te plassen, met andere woorden als u ‘te continent bent’, kunt u ook een afspraak op dit spreekuur maken. Wij kunnen u dan, middels plasadviezen en/of andere leefregels, leren om uw blaas goed te ledigen.
- voor het verwisselen van uw blaaskatheter en voor instructie hoe u het beste thuis met de katheter om kunt gaan. Als u van uw specialist moet leren uzelf te katheteriseren of de plasbuis op te rekken, nemen we dit stap voor stap met u door zodat u dit zo spoedig mogelijk zelf kunt doen.
Het continentiespreekuur wordt verzorgd door een continentieverpleegkundige onder verantwoordelijkheid van de urologen.
Brengt uw specialist het spreekuur niet zelf ter sprake? Dan kunt u zelf vragen om een verwijzing. Ook uw huisarts kan u doorverwijzen.
Met uw verwijsbrief kunt u een afspraak maken voor het continentiespreekuur. Dit kan telefonisch of aan de balie bij de secretaresse van de polikliniek urologie.
De eerste afspraak duurt ongeveer een half uur. De continentieverpleegkundige bespreekt met u de vragen die u hebt of de problemen die u ervaart.
Indien nodig wordt er een vervolgafspraak gepland.
Het continentiespreekuur vindt plaats op:
- maandagochtend van 09.00 tot 11.45 uur
- donderdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur