ORTHOPTIE
Orthoptie is een specifiek vakgebied binnen de oogheelkunde. Orthoptisten zijn specialisten in het behandelen van mensen die problemen ondervinden met recht kijken. Scheel kijken en dubbel zien zijn de meest voorkomende klachten.
De afdeling orthoptie binnen het Laurentius Ziekenhuis maakt gebruik van een unieke meetmethode om de oogafwijking te bepalen. Daarna wordt bepaald welke behandelmethode het meest geschikt is.
Volwassenen die scheel kijken, zien meestal dubbel. Kinderen bij wie de samenwerking tussen beide ogen niet optimaal functioneert, hebben daar veel minder last van. De hersenen passen zich gewoon aan en drukken als het ware het beeld van het schele oog weg. Ze zien dan niet dubbel, maar krijgen een ‘lui oog’ ofwel een onderontwikkeld oog.
Andere oorzaak voor het ontstaan van een lui oog kan een groot verschil in de sterkte van beide ogen zijn. Het rechteroog heeft bijvoorbeeld een sterkte van +1 en het linkeroog +5. De hersenen richten zich dan op het zien door het oog met de minste sterkte.
Meten is weten
Met een speciaal meetinstrument genaamd ‘Harms wand’ stellen we de mate van afwijking vast. Hiermee berekenen we via een speelse meetmethode de mate van afwijking met scheelkijken. Dit biedt vooral bij operaties grote voordelen. Het meetinstrument ziet eruit als een enorme grafiek op de muur, onderverdeeld in diverse vlakken. De patiënt krijgt één oog afgedekt en geeft met behulp van een laser aan waar hij op de muur de rode stip ziet. Met behulp van een gradenmeter kunnen de orthoptisten de afwijking van de oogstand heel nauwkeurig berekenen.
Druppels voor goed onderzoek
Voor het onderzoek worden de ogen gedruppeld met cycloplegie-druppels. Hierdoor kunnen we de sterkte goed meten. Door de druppels is het zicht de hele dag minder en zijn de ogen gevoeliger voor zonlicht en fel licht. Houd er dus rekening mee dat u nog een dag wazig kunt zien.
Mocht het lang aanhouden of maakt u zich er zorgen om, neem dan gerust contact met ons op.
Mogelijke behandelingen
Nadat de mate van afwijking is vastgesteld, wordt gekeken naar een passende behandelmethode. Sommige patiënten zijn geholpen met een bril, bij anderen wordt de oogstand cosmetisch rechtgezet tijdens een operatie. De oogarts voert de operatie uit, maar de berekeningen die daarvoor nodig zijn maakt de orthoptist.
Prisma’s verhelpen problemen bij mensen waarbij de mate van scheel zien klein genoeg is. Doordat het prisma het licht op een bepaalde manier breekt, ziet de patiënt weer enkel.
Lui oog
Bij kinderen met een lui oog volstaat het vaak om het goede oog af te plakken. Het onderontwikkelde oog krijgt zo weer de kans om zich verder te ontwikkelen. Dit gebeurt voornamelijk bij kinderen onder de acht jaar. Na de behandeling blijven ze tot hun twaalfde bij ons onder controle. De kinderen zien gedurende deze periode vrijwel altijd dezelfde orthoptist.
Experts
In het Laurentius Ziekenhuis werken vier orthoptisten:
- Manon van Asten
- Nihad Hammach
- Ellen van Riel
- Marianne Smijers
De orthoptisten behandelen de patiënten zelfstandig, op de operaties na. Die worden door de oogartsen uitgevoerd. Dankzij de aanwezige expertise en het volledige behandeltraject in het Laurentius Ziekenhuis onderzoeken en behandelen we ook veelvuldig patiënten van andere ziekenhuizen.
U bent natuurlijk ook van harte welkom.