OOGHEELKUNDE
OPENINGSTIJDEN
maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uurROUTENUMMER 0.43
J (0475) 38 22 19
De poli oogheelkunde is op werkdagen telefonisch bereikbaar van 08:30 tot 13:30 uur.
Oogheelkunde is gericht op alle oogaandoeningen, van bij- en verziendheid tot scheelzien, van overhangende oogleden tot infecties aan het oog. De oogarts onderzoekt en behandelt patiënten van alle leeftijden. Behandelen kan met medicatie, denk hierbij aan het gebruik van oogdruppels. Opereren is een andere vorm van behandeling, waarbij we ook gebruik kunnen maken van laser. Bij de chirurgische behandeling ligt de nadruk op staaroperaties, scheelziensoperaties en glaucoomoperaties.
Teamwerk
De oogartsen leveren alle vormen van oogzorg op een hoog niveau mede dankzij professionele ondersteuning. Technisch oogheelkundig assistenten doen tijdens uw bezoek aan de poli het vooronderzoek. Ze meten de oogdruk en bepalen de gezichtsscherpte. Drie optometristen verrichten het algehele oogonderzoek onder supervisie van de oogarts. De orthoptisten (specialisten op het gebied van scheelzien) onderzoeken zeer nauwkeurig oogafwijkingen als scheelzien en lui oog. Daarvoor hebben ze een speciale methode ontwikkeld. Zij werken in overleg en samen met de oogartsen, die op indicatie de operatieve behandelingen verrichten.
Veel mogelijkheden met moderne technieken
Door de fluorescentie-angiografie zijn de bloedvaten en andere structuren van het netvlies in het oog heel goed zichtbaar. Een prima basis om een exacte diagnose te stellen.
Door de komst van kunstlenzen kan de cataractoperatie, waarbij de troebele lens wordt vervangen door een kunstlens, in dagopname plaatsvinden. De patiënt ondergaat de operatie in een ‘stoel’ en mag ongeveer vier uur later weer naar huis. De kwaliteit van de kunstlenzen is sterk verbeterd. Zo bestaat de multifocale lensimplantatie, waardoor de patiënt na de operatie geen bril meer nodig heeft.
In samenwerking met het Lasik Centrum bieden we een breed palet aan refractiechirurgie aan. Dit is een operatietechniek waarbij met laserapparatuur en operatieve ingrepen bijziendheid en verziendheid kan worden behandeld. Ook hier hoeven de patiënten na de behandeling geen bril of contactlenzen meer te dragen.
Hoogwaardig en persoonlijk
We bieden hoogwaardige oogzorg in een prettige omgeving. Door de hoge kwaliteit biedt ons ziekenhuis in samenwerking met het Maastricht UMC+ opleidingsplaatsen voor het laatste deel van de opleiding tot oogarts. We zijn trots dat we op deze manier een bijdrage leveren aan de opleiding tot oogarts, maar krijgen daar ook veel voor terug. Want door het opleiden blijven we goed op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. De arts-assistenten werken een half jaar onder supervisie in het ziekenhuis. Tijdens die tijd voeren ze onder begeleiding operaties uit en houden ze zelfstandig spreekuur.
(MANON) VAN ASTEN
Orthoptist
Samenwerking van de ogen, scheelzien, neuro-opthtalmologie, oogzorg van kinderen t/m 12 jaar
N (NIHAD) HAMMACH
Orthoptist
Samenwerking van de ogen, scheelzien, neuro-opthtalmologie, oogzorg van kinderen t/m 12 jaar
(YVONNE) HERMANS-PUSTJENS
optometrist
Verrichten oogmetingen, opsporen afwijkingen en/of
ziektes van het oog
(PETRA) VAN LEENEN
Optometrist
Verrichten oogmetingen, opsporen afwijkingen en/of
ziektes van het oog
B (BIANCA) MONTFORTS
Optometrist
(MARTIJN) NIESEN
Physician Assistant
De physician assistant is een medisch zorgprofessional, die op een zelfstandige en structurele wijze medische taken overneemt van een medisch specialist.
(ELLEN) VAN RIEL
Orthoptist
Samenwerking van de ogen, scheelzien,
neuro-opthtalmologie, oogzorg van kinderen t/m 12 jaar
(LINDY) ROEBROEKS
optometrist
Verrichten oogmetingen, opsporen afwijkingen en/of ziektes van het oog
(MARIANNE) SMIJERS
orthoptist
Samenwerking van de ogen, scheelzien,
neuro-opthtalmologie, oogzorg van kinderen t/m 12 jaar
(ARJAN) DE VECHT
Contactlens specialist
contactlens-oogzorg
Orthoptie is een specifiek vakgebied binnen de oogheelkunde. Orthoptisten zijn specialisten in het behandelen van mensen die problemen ondervinden met recht kijken. Scheel kijken en dubbel zien zijn de meest voorkomende klachten.
De afdeling orthoptie binnen het Laurentius Ziekenhuis maakt gebruik van een unieke meetmethode om de oogafwijking te bepalen. Daarna wordt bepaald welke behandelmethode het meest geschikt is.
Onderstaand treft u een overzicht aan van enkele veelvoorkomende onderzoeken en behandelingen.
R
Atropine oogdruppels
(Bij hoge myopie)V
R
Cataract operatie
V
R
Cycloplegie-test
(Onderzoek met oogdruppels)V
R
Dagcurve oogdrukmeting
V
R
Droge ogen-syndroom
V
R
Duplex-onderzoek van de halsvaten
V
R
Fluorescentie-angiografie
(FAG-onderzoek)V
R
Gezichtsveldonderzoek
V
R
Glasvocht-membraan-loslating
V
R
Intravitreale injecties
V
R
Laserbehandeling bij nastaar
V
R
Leefregels bij myopie
(Bijziendheid)V
R
Macula Degeneratie
(Behandeling met Avastin-injecties)V
R
Ooglidhygiene
V
R
Optometrie
V
R
Strabismusoperatie
V
R
Visual Evoked Potential
(VEP-onderzoek)V