ONCOLOGIE
OPENINGSTIJDEN
maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 16.00 uurROUTENUMMER 1.11
J (0475) 38 31 87
Van maandag t/m vrijdag kunt u tussen 8.00-16.00 uur contact opnemen met de consulterend oncologieverpleegkundige, bereikbaar via (0475) 382839 met uitzondering van zon- en feestdagen. Spreek s.v.p. een voicemailbericht in en u wordt z.s.m. terug gebeld. Bij spoed (bijvoorbeeld in geval van koorts of bloeding) kunt u bellen naar (0475) 382237.
Oncologie is de medische kennis over kanker en de behandeling daarvan. Kanker is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Al deze verschillende soorten kanker hebben één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde deling van lichaamscellen.
Omdat kanker door het hele lichaam voor kan komen, kunt u ook bij veel van onze specialismen terecht. Bij alle genoemde specialismen werken namelijk artsen die gespecialiseerd zijn in de oncologie. U kunt ook snel terecht bij een aantal specifieke sneldiagnostiek poli’s, met een doorverwijzing van uw huisarts. Daar is het onderzoek en het opstellen van een behandelplan zo ingericht, dat u snel de uitslag hebt. Want bestaat het vermoeden dat u kanker hebt, dan is het prettig zo gauw mogelijk te weten waar u aan toe bent.
Samenwerking binnen het ziekenhuis
De oncologen worden op de poli’s ondersteund door gespecialiseerde verpleegkundigen. In het Laurentius bespreken we patiënten met kanker in multidisciplinaire patiëntenbesprekingen. Tijdens deze besprekingen zijn alle betrokken specialisten aanwezig. Dit zijn in elk geval de verpleegkundige, de oncoloog, radiotherapeut, patholoog, radioloog en chirurg. Tijdens deze besprekingen stellen we de best mogelijke behandeling voor u vast.
Behandelmogelijkheden
Kanker kunnen we behandelen met een operatie, bestraling en medicijnen. Voorbeelden van behandelingen met medicijnen zijn doelgerichte behandeling, chemotherapie of immuuntherapie. Op de afdeling Interne Geneeskunde, of in het geval van longkanker op de afdeling Longgeneeskunde, behandelen we patiënten onder andere met medicijnen. Deze behandelingen kunt u in tabletvorm, als injectie of als infuus toegediend krijgen. Operatieve behandelingen worden uitgevoerd door onze gespecialiseerde chirurgen, urologen en gynaecologen. Na de operatieve ingreep wordt besproken wie uw behandelend specialist is voor het vervolgtraject. Het type kanker is daarvoor medebepalend.
Soorten behandeling
Een curatieve behandeling is een behandeling met als het doel de kanker genezen. Een aanvullende behandeling bestaat uit bijvoorbeeld medicatie na de operatie om de kans te verkleinen dat de ziekte terugkomt.
Soms is genezing niet meer mogelijk. Een behandeling met medicijnen kan dan nog zinvol zijn om het leven te verlengen of om klachten te verminderen. Dit heet palliatieve behandeling.
Persoonlijke benadering
Bij elke kankersoort willen we u de beste zorg te geven. We stellen daarom een persoonlijk behandelplan op dat past bij uw ziekte, maar ook bij uw persoonlijke situatie. Met een vast contactpersoon die u begeleidt tijdens de hele periode van behandeling. We betrekken uw huisarts bij de behandeling en natuurlijk hebben we ook aandacht voor de mensen om u heen.
Samenwerking in de regio
Laurentius Ziekenhuis is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van negen ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Door o.a. het delen van kennis en inzichten, het maken van gezamenlijke protocollen, het meewerken aan wetenschappelijk onderzoek, het opstellen en delen van best practices en het gezamenlijk bespreken van uitkomstmaten.
Dichtbij als het kan, veraf als het moet
OncoZON zorgt ervoor dat iedereen in de regio Zuidoost-Nederland de best mogelijke behandeling krijgt bij iedere vorm van kanker, met aandacht voor de mens achter de patiënt. Alle deelnemende instellingen hebben vastgelegd dat ze dezelfde procedures en werkwijzen volgen. Zo weet de patiënt dat hij exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk. In principe probeert OncoZON iedere patiënt in zijn eigen instelling te behandelen. Bij een zeldzame aandoening of bij een complexe behandeling wordt de patiënt tijdelijk behandeld in een ziekenhuis die deze specialistische expertise heeft. Meer informatie: www.oncozon.nl
(EVELIEN) BRIELS
Consulterend oncologieverpleegkundige
69.036.533.130
(CHANTAL) CLAESSEN
Verpleegkundig specialist palliatieve zorg
99.000.154.730
(LI) HEIJKERS
Consulterend oncologieverpleegkundige
69922779530
(MAUD) HEKKENS
Verpleegkundig specialist hematologie/oncologie in opleiding
49.917.237.930
(NADIA) WIJNANDS
Consulterend oncologieverpleegkundige
59921387530
Onderstaand treft u een overzicht aan van enkele veelvoorkomende onderzoeken en behandelingen.
R
Aanvullende zorg bij kanker
V
R
Afdeling B3
(Interne geneeskunde, MDL en oncologie)V
R
Bewegen en kanker
V
R
De stervensfase
(Informatie voor mensen die betrokken zijn bij een sterfbed)V
R
Een dierbare verliezen
(Informatie voor nabestaanden)V
R
Endeldarmkanker
V
R
Gesprek chemo- en doelgerichte therapie
V
R
Haarverlies
V
R
Mammacare
(Behandeling en begeleiding van mensen met borstkanker)V
R
MG - Biopsie borst onder stereotactie
V
R
MG - Drainage van een cyste in de borst
V
R
MG - Echografie van de borst
V
R
MG - Lokalisatie met jodiumzaadje
(bij een afwijking in de borst)V
R
MG - Mammografie
V
R
MG - Mammografie met jodiumhoudend contrastmiddel
(Contrast Enhanced Mammography)V
R
MG - Punctie onder echogeleide
(bij een afwijking in de borst en/of oksel)V
R
Omgaan met excreta
V
R
Oncologie
(Team oncologie)V
R
Pelgraz
(Pegfilgrastim)V
R
PICC
V
R
Port a Cath
V
R
Psychosociale problemen bij kanker
V
R
Stoppen met roken
V
R
Veelgestelde vragen bij kanker
V
R
Voeding en kanker
V
R
Wanneer u kanker hebt
(Steun en begeleiding voor u en uw kind)V
R
Wat te doen bij diarree
(na inname Capecitabine)V