MAMMAPOLI
OPENINGSTIJDEN
maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uurROUTENUMMER 0.57
J (0475) 38 27 32
De mammapoli van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond is er voor vrouwen en mannen met een verdenking op een afwijking in de borst. Op deze mammapoli (mamma = borst) werken specialisten nauw samen, om snel tot een deskundige diagnose te komen. Ondersteund door de meest moderne apparatuur, kunnen de mamma-specialisten binnen 24 uur een betrouwbare diagnose stellen.
Verwijzing naar de mammapoli
Een verwijzing naar de mammapoli gaat altijd via de huisarts, bijvoorbeeld naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek borstkanker of omdat u zelf een afwijking heeft opgemerkt. Soms biedt het bevolkingsonderzoek niet voldoende informatie en is aanvullend onderzoek in het ziekenhuis nodig. Deze uitslag valt in de zogeheten categorie BI-RADS 0. Bent u naar aanleiding van het bevolkingsonderzoek borstkanker doorverwezen naar het ziekenhuis met een BIRADS-0 uitslag? Dan wordt u via de huisarts direct doorgestuurd naar de radioloog. Mocht aanvullend onderzoek nodig zijn, wordt u nog dezelfde dag doorverwezen naar de mammapoli.
Binnen één dag onderzoek en uitslag
Wanneer er een afwijking aan uw borst is geconstateerd, wilt u zo snel mogelijk weten wat er precies aan de hand is. Onze mammapoli is gespecialiseerd in sneldiagnostiek, waardoor u binnen één dag het onderzoek en de uitslag krijgt.
Wat kunt u verwachten?
Op de mammapoli ontmoet u een van de chirurgen en de mammacareverpleegkundige. De chirurg of mammacareverpleegkundige zal u een aantal vragen stellen, u onderzoeken en bepalen welk aanvullend onderzoek nodig is. Meestal zal u voor nader onderzoek doorverwezen worden naar de radioloog. Dit onderzoek bestaat uit een borstfoto (mammografie) en soms een echografie. Nadat u bij de radioloog bent geweest komt u weer terug bij de chirurg op de mammapoli. De chirurg zal de voorlopige resultaten van het onderzoek met u bespreken en het eventuele verdere verloop van het onderzoek. Soms is het nodig een borstpunctie te verrichten om meer duidelijkheid te krijgen over de aard van de afwijking. Deze borstpunctie wordt vrijwel altijd dezelfde dag gedaan door de radioloog, anders wordt hier een nieuwe afspraak voor gemaakt. Ons streven is om dezelfde dag de uitslag met u te bespreken.
Het mamma-team
In ons mamma-team werken deskundige specialisten nauw samen, waardoor een optimale aanpak en behandeling wordt gegarandeerd. Ons toegewijde mamma-team bestaat uit:
- Chirurgen: Gespecialiseerd in de behandeling van goed- en kwaadaardige aandoeningen van de borst.
- Mammacareverpleegkundigen: Specifiek opgeleid in de zorg voor en de begeleiding van vrouwen en mannen die te maken hebben (gehad) met borstafwijkingen. De mammacareverpleegkundige fungeert ook als vast aanspreekpunt (casemanager) gedurende de behandeling en in het nazorgtraject.
- Radiologen: Gespecialiseerd in het opsporen van borstafwijkingen.
Op de mammapoli van het Laurentius Ziekenhuis behandelen we de mens achter de patiënt, niet alleen de borstkanker. De psychische kant en het sociale netwerk is namelijk cruciaal bij deze ziektes. Zie hieronder de mooie reportage van een patiënte die haar persoonlijke verhaal deelt.
Borstexpertisecentrum
Goed voor u om te weten is dat Laurentius haar krachten op het gebied van borstkankerzorg heeft gebundeld met VieCuri medisch centrum in Venlo. Dit samenwerkingsverband is het Borstexpertisecentrum. Deze samenwerking maakt de zorg beter en efficiënter: kortere wachttijden, alle onderzoek op één dag en één operatie waarin én de tumor wordt weggehaald én de borst wordt gereconstrueerd. Wilt u meer weten? Lees hier verder.
De Boog 2013-08
De Boog 2013-08 studie is een onderzoek naar behandeling van patiënten met borstkanker die borstsparend behandeld worden. Bekijk het voorlichtingsfilmpje.
(MARIE-LOUISE) VAN DEN BOSCH
Mammacare verpleegkundige
Borstkanker
BIG-REGISTRATIENUMMER89.015.613.130
(MARIËLLE) JANSSEN
Mammacare verpleegkundige
Borstkanker
BIG-REGISTRATIENUMMER39.000.155.330
Bij steeds meer vrouwen wordt tijdens het bevolkingsonderzoek een kleine borsttumor ontdekt. Deze kleine tumoren zijn van buitenaf niet voelbaar, waardoor het lastig is de exacte locatie van de tumor te bepalen. In ons ziekenhuis maken we gebruik van radioactieve jodiumzaadjes om de locatie van een borsttumor precies te kunnen vaststellen met het oog op een operatie.
lees meerPContrast Enhanced Mammography (CEM) is een nieuwe techniek die het voor radiologen eenvoudiger maakt om een borstfoto (mammogram) te interpreteren. Door gebruik te maken van contrastvloeistof wordt de eventuele aanwezigheid van borstkanker beter in beeld gebracht en kan de radioloog dus met grotere zekerheid vaststellen of er wel of geen sprake is van borstkanker.
Om te achterhalen of een verdacht plekje in het lichaam kwaadaardig is, is het gebruikelijk om een biopt (stukje weefsel) te nemen dat voor nader onderzoek naar het laboratorium gaat. Zo ook bij vrouwen die mogelijk borstkanker hebben. Het Laurentius Ziekenhuis maakt hierbij gebruik van de ‘tomoguided biopsie’.
lees meerPIn het Laurentius Ziekenhuis worden jaarlijks ruim 5000 borstfoto's gemaakt, met als doel mogelijke afwijkingen in de borst op te sporen. Mammografie staat bekend als een vervelend en pijnlijk onderzoek, aangezien de mammografie wordt gemaakt door de borst tussen twee plexiglasplaten te drukken. De harde, rechte hoeken van de compressieplaat veroorzaken het ongemak voor de patiënte. De radiologen van Laurentius zijn daarom bezig met een nieuwe vrouwvriendelijke mammografietechniek: het SmartCurve Breast Stabilization System.
lees meerP
R
Mammacare
(Behandeling en begeleiding van mensen met borstkanker)V
R
MG - BI-RADS-0
(Aanvullend borstonderzoek)V
R
MG - Bi-rads-0 aanvullend onderzoek
V
R
MG - Biopsie borst onder stereotactie
V
R
MG - Drainage van een cyste in de borst
V
R
MG - Echografie van de borst
V
R
MG - Lokalisatie met jodiumzaadje
(bij een afwijking in de borst)V
R
MG - Mammografie
V
R
MG - Mammografie met jodiumhoudend contrastmiddel
(Contrast Enhanced Mammography)V
R
MG - Punctie onder echogeleide
(bij een afwijking in de borst en/of oksel)V
R
Mirabelprocedure
V