MIJN.LZRMijn.LZR S M

WAT IS DIABETES MELLITUS?

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd. Als je diabetes mellitus hebt is de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed namelijk te hoog. Door te eten en te drinken krijg je koolhydraten binnen die in je lichaam worden omgezet tot glucose.

Koolhydraten is een verzamelnaam voor zetmeel, melksuiker, vruchtensuiker en suiker. Koolhydraten worden in de maag en darmen afgebroken tot glucose. Vanuit de darm wordt glucose in het bloed opgenomen. Het bloed vervoert de glucose naar de verschillende delen in het lichaam. Uiteindelijk komt de glucose in de lichaamscellen terecht. De lichaamscellen gebruiken glucose als brandstof. Hierdoor krijg je voldoende energie om te bewegen, praten en denken.
Glucose kan niet zomaar de lichaamscellen in. Hiervoor is insuline nodig. Insuline wordt gemaakt door de betacellen van de alvleesklier (pancreas), in de eilandjes van Langerhans. De alvleesklier is een orgaan in de buik, achter de maag. De alvleesklier geeft de hele dag een klein beetje insuline af. Vlak na een maaltijd met koolhydraten gaat de bloedglucose omhoog. De alvleesklier reageert hierop door meer insuline aan te maken. Insuline werkt als een sleutel en maakt de lichaamscellen open zodat de glucose naar binnen kan en brandstof voor de cel kan leveren. Bij diabetes mellitus type 1 is een tekort aan insuline. Hierdoor kunnen de 'deuren' van de cel niet open gaan en kan de glucose de lichaamscellen niet in. De bloedglucosewaarde zal gaan stijgen en de cellen krijgen onvoldoende energie. Je nieren proberen de hoge glucose te verwerken maar dat lukt niet en zo komt er glucose (suiker) in je urine terecht. Glucose trekt water mee, waardoor je heel veel urine aanmaakt en je veel en vaak moet plassen. Zo verlies je vocht en droog je uit, waardoor je de hele tijd dorst hebt. Als je diabetes mellitus type 1 hebt en je wordt nog niet behandeld, wil je daardoor veel en vaak drinken. Diabetes mellitus is een chronische aandoening, je kunt er dus niet van genezen. Maar er wordt wereldwijd veel onderzoek naar gedaan, dus misschien kan het in de toekomst wel. 

 

VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.