MIJN.LZRMijn.LZR S M

GEESTELIJKE VERZORGING

OPENINGSTIJDEN

maandag van 08.30 tot 18.00 uur
dinsdag van 08.30 tot 18.00 uur
donderdag van 08.30 tot 18.00 uur
vrijdag van 08.30 tot 18.00 uur

J (0475) 38 22 22

e-mail: gv@lzr.nl

Geestelijke verzorging is er voor patiënten en hun naasten. Bent u of is een van uw naasten opgenomen en u wilt in contact komen met een van de geestelijk verzorgers? Laat het weten aan uw verpleegkundige. Zij neemt dan contact met ons op.
Het stiltecentrum is 24 uur, 7 dagen per week geopend.

Soms wil je met iemand praten. Op verhaal komen… Ziek worden kan veel overhoop halen in een leven. Het gewone dagelijkse leven is soms niet meer vanzelfsprekend. Er kunnen zorgen en vragen zijn, het gevoel uit evenwicht te zijn. Ziek worden, ziek zijn, raakt je leven en dat van de mensen die bij je horen.


lees meerP -

Er kunnen allerlei vragen door je hoofd gaan, zoals:

• Hoe moet het nu verder? Hoe kan ik verder?
• Waarom overkomt mìj dit?
• Wat betekent dit voor mij, voor mijn leven? En voor mijn familie of vrienden?
• Wie ben ik nog als ik zo verder moet?

Het kan helpen om hierover te praten met een geestelijk verzorger. Een goed gesprek kan troost en steun bieden. Het helpt om zaken op een rij te zetten en het overzicht terug te krijgen, zodat u weer verder kunt. Als geestelijk verzorgers zijn wij onderdeel van de goede zorg die het Laurentius Ziekenhuis aan patiënten en hun naasten wil bieden. Om die zorg gestalte te geven, werken we samen met de verpleegafdelingen en specialismen in huis. Als dat nodig is, kunnen we ook bemiddelen.

Professionele en betrokken gesprekken
Het vertellen van uw (levens)verhaal aan iemand die goed luistert én goede vragen stelt, helpt om inzicht en overzicht te krijgen. Gaandeweg het gesprek ontdekt u wat u nodig heeft en wat voor u goed is. Het gesprek steunt bij het opmaken van de balans, biedt hulp bij het maken van een keuze, het uitspreken van gevoelens, het vertellen van uw (levens)verhaal.

Het gesprek kan bijvoorbeeld gaan over:
• onrust, angst of onzekerheid waar u last van heeft,
• vragen die u bezighouden,
• betekenis- en zingeving,
• vragen over uw leven nu en de toekomst,
• meedenken bij het nemen van moeilijke beslissingen,
• meedenken bij ethische dilemma’s,
• zoeken naar krachtbronnen: wie of wat geeft u steun?
• wat helpt u bij het omgaan met uw ziekte of met gebeurtenissen in uw leven?
• de eindigheid van het leven
• afscheid nemen

In een gesprek gaan we uit van wat u bezighoudt en van uw eigen kijk op het leven en uw levensovertuiging. De gesprekken zijn altijd vertrouwelijk.

Rituelen
Soms kan een ritueel (godsdienstig of niet-godsdienstig) een steun zijn. Samen kijken we hoe we daar vorm aan kunnen geven: ziekenzalving, zegen, gebed, meditatie of een andere manier.

Weekblad ‘Voor Onderweg’
Wekelijks brengen wij het blad ‘Voor Onderweg’ rond op de afdelingen: verhalen, gedichten, spreuken, gebeden. Om te lezen en nog eens over na te denken.

Dag van de Levenskracht
Jaarlijks op 22 maart organiseren we, in samenwerking met leerlingen van Niké Agora, deze dag. Patiënten, naasten en medewerkers wordt de gelegenheid geboden om na te denken over de levenskracht in hun leven of te kijken hoe ze hun levenskracht met anderen kunnen delen.

Dag van de Levensvragen
Op 25 juni wordt in ziekenhuizen, verzorgingshuizen, hospices, bij defensie of politie, maar ook in thuissituaties aandacht bestaan aan de levensvragen van zorgvragers en zorgdragers. Vragen zoals: Hoe moet het nu verder? Hoe kan ik verder? Waarom overkomt mij dit? Wat betekent dit voor mij, voor mijn leven?

Aan wie denkt u vandaag?
Op 1 en 2 november staat er een gedachtenisboom in de verbindingsgang tussen de hal en de afdelingen. Patiënten, bezoekers, maar ook medewerkers krijgen de gelegenheid uitdrukking te geven aan de herinnering, het verdriet of gemis van een dierbare overledene of om kracht en beterschap te wensen voor een zieke.

Kerstnachtviering
Op Kerstavond, 24 december, is er om 20.00 uur in de hal van het ziekenhuis een Kerstnachtviering. Iedereen is in de viering welkom. Patiënten kunnen door vrijwilligers van het patiëntenvervoer worden gebracht en gehaald.

Stiltecentrum
Het ziekenhuis heeft een plek die ruimte wil bieden aan iedereen die op zoek is naar stilte, rust of bezinning, die een kaarsje op wil steken of een tafel en stoel zoekt om te lezen of met anderen te spreken. In het stiltecentrum bevindt zich ook een stilteplek. Deze aparte ruimte is er voor iedereen die in stilte en afzondering wil mediteren of bidden. Bij de ingang van het stiltecentrum heeft u de mogelijkheid voor een rituele wassing indien u dit wenst. U vindt het stiltecentrum op de begane grond vlakbij de centrale hal (route 0.25).

Het centrum voor stilte en bezinning is dag en nacht geopend en voor iedereen toegankelijk.

Geestelijk Verzorger
Lennart Kolenberg
Aanwezig: maandag, dinsdag  en donderdag.

Anouck de Jong
Aanwezig: dinsdag, donderdag en vrijdag.


+ - PATIËNTENFOLDERS

R Een dierbare verliezen (Informatie voor nabestaanden)V
R Geestelijke verzorging (Soms wil je met iemand praten...)V

-
VOORKOM ONVERWACHTE KOSTEN
Niet alle onderzoeken en behandelingen in het ziekenhuis worden zonder meer vergoed door de zorgverzekering.
We raden u aan om vooraf bij uw verzekeraar na te gaan hoe u verzekerd bent. Let ook op uw eigen risico.
melding sluiten X Om u beter van dienst te kunnen zijn, maakt het Laurentius Ziekenhuis gebruik van cookies.
Klik hier voor meer informatie over deze cookies.