CARDIOLOGIE
OPENINGSTIJDEN
maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.00 uurROUTENUMMER 1.12 (Hart-Longcentrum)
J (0475) 38 26 94
De poli cardiologie is telefonisch bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 11.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur.
e-mail: cardio@lzr.nl
Cardiologie richt zich op mensen met hartproblemen. Meestal hebben zij klachten als pijn op de borst, kortademigheid of hartritmestoornissen. Naast patiënten met hartklachten behandelen we ook preventie mensen met bepaalde ‘risicofactoren’. Deze factoren zijn bijvoorbeeld een hoog cholesterol, een hoge bloeddruk of kans op hartproblemen door roken.
Cardiologie heeft een sterke ontwikkeling doorgemaakt. Betere behandelingen en medicijnen hebben ervoor gezorgd dat meer hartproblemen kunnen worden behandeld. Zo hebben mensen na een hartinfarct een veel betere prognose op overleven door de dottertechniek.
Onderzoeken op de hartfunctieafdeling
Op de hartfunctieafdeling vinden onderzoeken plaats die nodig zijn om te kijken hoe het hart functioneert. Welk onderzoek u moet ondergaan hangt af van de aard van uw klachten. De cardioloog geeft aan welke onderzoeken in uw geval worden uitgevoerd.
Voor het maken van een hartfilmpje (ECG) kunt u zonder afspraak terecht. Een speciale voorbereiding is niet nodig. De arts, die het ECG heeft aangevraagd, bespreekt de uitslag met u.
Voor andere onderzoeken maakt de verpleegkundige van de poli Cardiologie een afspraak voor u. Meld u op de afgesproken dag en tijd bij de balie. De voorbereiding hangt af van het onderzoek dat u krijgt. Informatie hierover vindt u in de afspraakbevestiging die u ontvangt. Deze informatie kunt u ook onderaan deze pagina raadplegen.
Mogelijkheden
Ons team bestaat uit zes cardiologen. Wij bieden onze patiënten de meeste vormen van onderzoek en behandeling aan. Dotterbehandelingen en hartoperaties mogen echter alleen in gespecialiseerde of academische ziekenhuizen plaatsvinden. Daarom verwijzen we onze patiënten voor deze ingrepen door naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven of het Maastricht UMC+.
Goede afstemming en samenwerking
We streven ernaar om onderzoeken en afspraken zo op elkaar af te stemmen, dat u minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen. Zo kunnen we u optimaal behandelen.
Hartrevalidatie en hartfalen
Voor hartrevalidatie en hartfalen hebben we speciale aandacht. Hiervoor hebben we poli’s waar u wordt begeleid door gespecialiseerde hart- en vaatverpleegkundigen. Zij leren u leefregels aan en helpen u met uw dieet, het op tijd nemen van uw medicijnen of het volgen van de therapie. Kortom, met het opbouwen van een meer actieve leefstijl.
Opname
Alle cardiologische patiënten die een dag of langer in het ziekenhuis worden opgenomen verblijven op de afdeling C2. Ook voor hartkatheterisatie, de CCU en de Eerste Hart Hulp komt u hier. De afdeling is modern en speciaal ingericht voor de cardiologische zorg. De kennis en kunde van ons personeel kunnen we op deze manier optimaal inzetten voor al onze patiënten. Patiënten die meer dan gewone zorg nodig hebben, worden op de CCU verpleegd. CCU staat voor Coronary Care Unit. Hier is gespecialiseerde bewakingsapparatuur beschikbaar. Informatie hierover vindt u in de folder Afdeling Cardiologie.
M.J.A. (MARLOES) GHIELEN - BOONEN
Hartrevalidatieverpleegkundige
Hartrevalidatie
BIG-REGISTRATIENUMMER49914261230
L.A.C. (LAURA) PUTS
Verpleegkundige hartfalenpoli
Hartfalen
BIG-REGISTRATIENUMMER09927768630
B. (BO) TITULAER
Verpleegkundige hartfalenpoli
Hartfalenpoli
BIG-REGISTRATIENUMMER19925948430
L.G.J. (LIESBETH) VAN LIEROP-RIETJENS
Hart- en vaatverpleegkundige
Hartfalenpoli
BIG-REGISTRATIENUMMER19042592230
C.P.H. (CAROLINE) VAN ROIJ-SCHROIJEN
Hartrevalidatieverpleegkundige
Hartrevalidatie
BIG-REGISTRATIENUMMER69032609230
Onderstaand treft u een overzicht aan van enkele veelvoorkomende onderzoeken en behandelingen.
R
Afdeling Cardiologie
(Eerste Hart Hulp, Coronary Care Unit en Verpleegunit Cardiologie)V
R
Cardioversie
V
R
CT onderzoek hart calciumscore
V
R
CT-onderzoek van het hart
V
R
Echocardiografie
V
R
Fietsergometrie
(Onderzoek hart tijdens inspanning)V
R
Hartfalen
(Persoonlijk boekje)V
R
Hartfalenpoli
V
R
Hartkatheterisatie
V
R
Hartrevalidatie
(Het vinden van de juiste balans)V
R
IJzertekort
(bij chronisch hartfalen)V
R
ILR-implantatie
V
R
Leefregels bij hartfalen
V
R
MRI van het hart
V
R
Myocard
(Met behulp van Rapiscan)V
R
Myocard
(Met behulp van Adenosine)V
R
Myocard
(Met behulp van Dobutamine)V
R
Myocard Inspanning
(Zo nodig Rapiscan)V
R
Myocard Inspanning
(Zo nodig Adenosine)V
R
Myocard Inspanning
(Huidige medicatie)V
R
Myocard Rust
V
R
Pacemaker vervangen
V
R
Pacemakerimplantatie
V
R
PET-CT onderzoek van het hart
V
R
Psycho Educatieve Preventie
(PEP-module hartrevalidatie)V
R
Sanacoach Hartfalen
(U staat er niet alleen voor!)V
R
Segmenteel vaatonderzoek armen
V
R
Segmenteel vaatonderzoek in rust
V
R
Segmenteel vaatonderzoek in rust en na inspanning
V
R
Segmenteel vaatonderzoek na inspanning
V
R
Stoppen met roken
V
In een zorgpad hebben wij met alle betrokken zorgprofessionals vastgelegd hoe de best mogelijke zorg voor de patiënt bereikt kan worden en wie waarvoor verantwoordelijk is in het zorgproces. Door hierover goede en heldere afspraken te maken, wordt de zorg efficiënter en veiliger, maar vooral meer gericht op de patiënt. In dit hele traject is de zorg op elkaar afgestemd.
Hieronder vindt u de zorgpaden van het specialisme cardiologie. Per stap kunt u lezen wat u te wachten staat en hoe u zich het beste kunt voorbereiden.