TOESTEMMINGSVEREISTE
Een onderzoek of behandeling mag alleen plaatsvinden met uw toestemming. Om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen, is het van belang dat u goede informatie over de voorgestelde behandeling krijgt.
Wordt altijd om toestemming gevraagd?
Wanneer sprake is van een ingrijpende behandeling zal de hulpverlener uitdrukkelijk uw toestemming vragen. U kunt vragen om uw toestemming schriftelijk vast te leggen. In overige gevallen gaan hulpverleners ervan uit dat u stilzwijgend uw toestemming geeft. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit uw gedrag. Als u bijvoorbeeld uw mouw opstroopt omdat de hulpverlener bloed wil gaan prikken, blijkt dat u toestemming geeft voor de bloedafname.
In acute situaties, waarin medisch handelen direct noodzakelijk is maar het niet mogelijk is om dit met u te bespreken, mag de hulpverlener handelen zonder toestemming. U wordt dan later geïnformeerd.
De informatieplicht en het toestemmingsvereiste hangen nauw met elkaar samen. Alleen wanneer u goed geïnformeerd bent, weet u waarover u beslist en waarvoor u toestemming geeft.
Als u van mening verandert, maak dit dan zo spoedig mogelijk kenbaar aan uw behandelend arts.