RECHT OP INFORMATIE
De zorgverlener vertelt u duidelijk wat er precies met u gaat gebeuren en waarom. De nadruk komt steeds meer te liggen op het 'samen beslissen'of gedeelde besluitvorming. Het is van belang dat u alle informatie krijgt én begrijpt, voordat de behandeling begint. Deze informatie hebt u nodig om weloverwogen een beslissing te kunnen nemen over de behandeling. Lees meer over 'Samen beslissen - 3 goede vragen'.
Op welke wijze krijgt u informatie?
De zorgverlener heeft de plicht om u als patiënt informatie te geven over:
- uw ziekte of aandoening
- de voorgestelde onderzoeken of behandeling
- andere behandelingsmogelijkheden
- de gevolgen en risico’s van de behandeling of het onderzoek
- medicijnen en eventuele bijwerkingen.
Het overbrengen van informatie is een samenspel tussen de patiënt en de zorgverlener. Precieze regels hiervoor zijn er niet. De hulpverlener probeert de informatie zo goed mogelijk op u af te stemmen. Een belangrijke rol is voor uzelf weggelegd. U kunt een gesprek goed laten verlopen door duidelijk te zijn. Bijvoorbeeld door aan te geven dat u meer wilt weten of dat u nog niet alles begrijpt.
Tips
- Schrijf van te voren uw vragen op, dan zult u niet zo snel iets vergeten te vragen. U kunt ook het briefje met uw vragen aan de hulpverlener/behandelaar geven.
- Ook kunt u uw vragen in het patiëntenportaal Mijn.LZR zetten bij 'Mijn aantekeningen', om deze tijdens de afspraak met uw arts te bespreken.
- Neem gerust een familielid of een goede bekende mee. Deze kan u bijstaan of aanvullen wanneer u er zelf niet helemaal uitkomt. En twee horen meer dan één.
- Zet na afloop van het gesprek de belangrijkste punten nog eens op een rij. Bijvoorbeeld: ‘Heb ik goed begrepen dat …’ Zo kunt u controleren of u echt alles hebt begrepen.
- Het opnemen van een gesprek met uw arts om thuis nog eens af te luisteren, is toegestaan. U mag deze opnames niet delen via de (social) media in verband met de privacy van onze medewerkers.
Wanneer u het gesprek met uw arts wilt opnemen, vragen wij u van tevoren dit kenbaar te maken aan uw arts. Respecteer hierbij te allen tijde de privacy van andere patiënten, artsen en andere medewerkers.
Schriftelijke informatie
Veel informatie kunt u raadplegen op deze website. Als u schriftelijke informatie wenst, kunt u dit aan de zorgverlener vragen. Soms is er een folder met informatie over uw ziekte of over het onderzoek of behandeling. Deze folders kunt u ook raadplegen bij elk specialisme op deze website.
Recht op niet weten
U kunt aangeven dat u geen informatie wilt ontvangen. Dit heet het recht op niet weten. Een voorbeeld: u kunt aangeven dat u de uitslag van een bloedonderzoek niet wilt weten.
De zorgverlener zal dit accepteren, zolang dat niet voor uzelf of een ander nadelig is. In dat geval zal hij u toch informeren.