WILSVERKLARING
In een wilsverklaring beschrijft u wat uw wensen zijn rondom een behandeling of levenseinde. Deze verklaring is bedoeld voor situaties waarbij uw wensen niet meer bespreekbaar zijn en u zelf niet meer kunt beslissen, bijvoorbeeld omdat u in coma bent. In een wilsverklaring wordt dus vastgelegd onder welke omstandigheden een patiënt weigert bepaalde medische handelingen te ondergaan. Of onder welke omstandigheden iemand een bepaalde handeling juist wel wenst te ondergaan.
Uw wilsverklaring vastleggen in het ziekenhuis
Heeft u een wilsverklaring opgesteld en wilt u deze kenbaar maken in het ziekenhuis, dan moet deze eerst worden besproken met de specialist. Als er op grond van de wilsverklaring sprake is van directe behandelbeperkingen, worden deze door de specialist geregistreerd in het dossier. Uw wilsverklaring wordt ingescand en opgenomen in het medisch dossier. De originele wilsverklaring ontvangt u terug.
Onder behandeling
Bent u onder behandeling van een specialist, bespreek dan uw wilsverklaring met uw behandelend arts en neem uw wilsverklaring mee naar de afspraak.
Niet onder behandeling
Bent u op dit moment niet onder behandeling van een specialist? Maak uw wilsverklaring dan kenbaar bij een specialist bij wie u in het verleden onder behandeling bent geweest.
Als u niet bekend bent in het ziekenhuis kan er geen wilsverklaring vastgelegd worden.
Opstellen wilsverklaring
Uw wilsverklaring kunt u zelf schrijven of vastleggen met behulp van een standaard formulier. Voor de arts dient het duidelijk te zijn dat het uw eigen verklaring is. Formuleer de zinnen eenduidig om misverstanden te voorkomen. Alleen ondertekende wilsverklaringen met vermleding van naam, geboortedatum, geboorteplaats en datum van ondertekening worden door de arts bekeken.
Wilt u weten waarmee u rekening dient te houden bij het opstellen van een wilsverklaring? Dat kunt u lezen op de website van de:
Mogelijke onderwerpen in een wilsverklaring
Op onderstaande website kunt u de brochure 'Spreek tijdig over uw levenseinde' raadplegen met informatie over donor worden, euthanasie en het aanwijzen van een vertegenwoordiger:
Geldigheid wilsverklaring
Er geldt geen termijn waarbinnen u uw wilsverklaring moet vernieuwen. Verandert uw situatie? Of verandert uw mening? U kunt altijd op een besluit of afspraak terugkomen. Ook als dit besluit is vastgelegd in een wilsverklaring. Bespreek een wijziging altijd met uw arts en naasten. Vertel wat u wilt of maak een nieuwe wilsverklaring.
Bij een te oude wilsverklaring kan uw behandelaar gaan twijfelen. Deze twijfel kunt u voorkomen door uw wilsverklaring bijvoorbeeld eens in de 5 jaar te bekijken en te bespreken met uw behandelaar.