OPNAME BIJ HARTFALEN - LEEFREGELS
Hartfalen is een chronische aandoening, die bij de meeste mensen wel te behandelen is, maar niet kan genezen. De behandeling van hartfalen is in eerste instantie gericht op het aanpakken van de oorzaak van de klachten. Als de oorzaak van hartfalen niet te behandelen is, is de behandeling gericht op het verlichten van de symptomen (klachten), het verbeteren van het verloop van uw aandoening en de kwaliteit van leven.
De behandeling bestaat uit medicatie, verandering van leefgewoontes en leefregels met betrekking tot eten, drinken, rust en bewegen.
Vochtbeperking
Door de slechte pompfunctie kan het lichaam meer vocht gaan vasthouden, waardoor u in gewicht toeneemt. Het vocht kan zich onder andere ophopen in de enkels, waardoor u dikke voeten krijgt. Bij platliggen kunt u klachten als kortademigheid en kriebelhoest krijgen door ophoping van vocht in de longen. Om uw vochtinname te beperken, kunt u het volgende doen:
- De hoeveelheid vocht die u per dag mag gebruiken is minimaal 1500 ml tot maximaal 2000 ml (bij veel transpiratie).
- Neem vocht op via dranken en vloeibare producten (vla, yoghurt, soep en ijs). Schrijf evt. de gebruikte hoeveelheid per dag op een lijstje, zodat u het na kunt tellen.
- Zuig bij warm weer op een ijsblokje; dit geeft weinig vocht en is toch lekker fris.
- Een zuurtje of pepermuntje helpt tegen het dorstgevoel.
- Verdeel fruit in stukjes en neem het als u dorst krijgt. Dit fruit kunt u het beste bewaren in de koelkast.
- Drink 2 glazen extra bij zomerse temperaturen boven de 25 graden.
Zoutbeperking
Zout bevat natrium. Natrium houdt vocht vast en moet daarom worden beperkt. De gemiddelde Nederlander krijgt via zijn voeding 9 tot 10 gram zout per dag binnen. Het advies voor iedereen is om niet meer dan 6 gram zout per dag te gebruiken, dat is 2,4 gram natrium.
- Voeg daarom geen zout toe bij de bereiding van de warme maaltijd, soep, en alles wat u zelf klaarmaakt in de keuken.
- Gebruik eventueel een zakje kruidenbouillon dat u mee laat koken.
- Gebruik niet meer dan 2 plakken gewone kaas of vleeswaren per dag. Wilt u hiervan méér gebruiken, kies dan voor natriumarme soorten.
- Gebruik geen kant en klare soepen en sauzen, diepvriesmaaltijden, groenten uit blik en glas, soep (denk aan ‘cup a soup’) of saus uit een pakje, tomatensap, kruidenmengsels voor vlees, bouillon en niet te vergeten de snacks. Deze bevatten te veel zout.
- Diepvriesgroenten zonder toevoegingen bevatten geen zout en kunt u gebruiken.
- Gebruik geen zoutvervangers, zoals dieetzout of Low Salt te gebruiken. Hierdoor kan het kalium stijgen. Dit kan gevaarlijk zijn.
Meer informatie over dieet en voedingsrichtlijnen bij hartfalen vindt u op de website www.dieetbijhartfalen.nl.
Begeleiding
Hartfalenverpleegkundige
Tijdens uw opname wordt u bezocht door de hartfalenverpleegkundige. Ze heeft gegevens over uw ziektebeeld en gezondheidstoestand. Naar aanleiding hiervan geeft zij u informatie over hartfalen en leefstijladviezen.
Diëtiste
Indien nodig, vraagt de cardioloog een diëtiste in consult.
Zie voor verdere informatie: www.dieetbijhartfalen.nl.
Fysiotherapie
De fysiotherapeut komt dagelijks op de afdeling bij u langs.
Ademhalingsoefeningen, mobiliseren en zelfredzaamheid zijn zaken waaraan u samen werkt aangepast aan uw persoonlijke situatie. Doel van de fysiotherapie is uw lichamelijke conditie zo veel mogelijk te verbeteren.