TARIEVEN
Als u een behandeling in het ziekenhuis krijgt, is het goed om te weten wat wel en niet wordt vergoed en welke tarieven gelden. Ook als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het ziekenhuis.
Tarieven
De totale kosten van uw behandeling zijn meestal pas na afloop van uw behandeling duidelijk. Eerst moet helder worden wat er aan de hand is en welke zorg u nodig hebt. De prijzen van de meeste ziekenhuisbehandelingen zijn tot stand gekomen door onderhandelingen tussen het ziekenhuis en uw zorgverzekeraar. Deze worden gefactureerd door middel van DOT zorgproducten.
Wat is een DOT zorgproduct?
Ziekenhuizen zijn verplicht om het zogenoemde DOT zorgproduct te hanteren. DOT staat voor DBC’s Op weg naar Transparantie. Het DOT zorgproduct vervangt de eerdere DBC’s (Diagnose Behandeling Combinatie).
Een DOT zorgtraject is het geheel van activiteiten en verrichtingen van het ziekenhuis en de medisch specialist, tijdens de behandeling van een patiënt. Het DOT zorgtraject heeft betrekking op het gehele traject: vanaf het eerste polikliniekbezoek tot en met de laatste nacontrole. Wanneer de looptijd van het zorgtraject een maximum aantal dagen overschrijdt, wordt dit volgens landelijke regels opgeknipt in subtrajecten.
Zo ontvangt u na afloop van uw behandeling, of tussentijds, een nota voor het (deel)traject dat u in het ziekenhuis hebt doorlopen.
De prijzen van een zorgproduct worden bepaald aan de hand van een gemiddeld aantal behandelingen en/of onderzoeken die bij patiënten worden uitgevoerd. In de praktijk kan dit betekenen dat u meer of minder behandelingen en/of onderzoeken heeft ondergaan dan waarop de prijs van het zorgproduct is gebaseerd. De prijs van het zorgproduct blijft dan hetzelfde. De tarieven van uw zorgtraject worden in overleg met uw zorgverzekeraar vastgesteld en voldoen aan de wettelijke toegestane maximum tarieven.
De NZa heeft de route van ziekenhuisbezoek tot rekening in beeld gebracht. In de animatiefilm legt de NZa uit hoe declaraties in ziekenhuizen werken: wat registreren artsen ? En hoe wordt dat uiteindelijk een rekening?
Tarieven niet-gecontracteerde zorgverzekeraar
Als een zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met het ziekenhuis, gelden de passantenprijzen (tarieven) in de onderstaande standaardprijslijsten. Wanneer u als patiënt wordt behandeld door een niet-gecontracteerde zorgverlener, is de kans groot dat u een eigen bijdrage dient te betalen, onafhankelijk van uw eigen risico. Hiervoor kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Mocht u vragen hebben, neem dan gerust contact op via:
- telefoon (0475) 38 20 83
Passantenprijzen voor DOT zorgproducten
- Passantenprijzen dure geneesmiddelen 2024
- Passantenprijzen DBC & OZP 2024
- Passantenprijzen dure geneesmiddelen 2023
- Passantenprijzen DBC & OZP 2023
Voorwaarden standaard prijslijst
- De passantenprijzen worden in rekening gebracht:
- Als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met het Laurentius Ziekenhuis.
- Als wij niet over de juiste verzekeringsgegevens beschikken.
- Indien u niet verzekerd bent voor de geleverde zorg.
- De vermelde prijzen zijn exclusief eventueel in rekening te brengen rentekosten.
- De prijslijst kan als gevolg van landelijke of interne ontwikkelingen worden aangepast.
- De ingangsdatum van de prijslijst, het versienummer en het moment waarop het DOT zorgproduct voor een patiënt geopend wordt, zijn bepalend voor de van toepassing zijnde prijslijst.
- Als er prijsverschil is tussen het moment van het opvragen van de prijs en de aanvang van de behandeling (wanneer u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt), dan is de prijs die geldt bij de aanvang van de behandeling van toepassing.
- Voor de betaling gelden de algemene betalingsvoorwaarden van het Laurentius Ziekenhuis.
OVP (OVerig Product) tarieven
Naast bovenstaand genoemde DOT zorgproducten, zijn er nog enkele andere tarieven. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld fysiotherapie en dieetadvisering, specifieke geneesmiddelen, maar ook laboratoriumonderzoek. Hiervoor geldt dat het ziekenhuis afspraken maakt met de zorgverzekeraars over de te hanteren tarieven voor bij hen verzekerde patiënten. Als u verzekerd bent bij een verzekeraar waarmee het ziekenhuis geen contract heeft, geldt ook in dit geval een standaardprijs (de zogenaamde passantenprijs).
Ook voor deze vergoedingen kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
Onderzoeken aangevraagd door uw huisarts kunnen, afhankelijk van uw huisarts, door het Laurentius Ziekenhuis bij huisartsenvereniging Meditta in rekening worden gebracht. Meditta maakt zelf prijsafspraken met de zorgverzekeraars. Voor een prijsindicatie kunt u rechtstreeks met Meditta contact opnemen via telefoonnummer: 046-4262322.