ARCHIEF
World Kidney Day
Het is World Kidney Day! Omdat World Kidney Day en Internationale Vrouwendag vandaag op dezelfde dag vallen, is het thema dit jaar (de preventie van) nierziekten bij vrouwen. Ook ons ziekenhuis doet iets extra’s op deze dag. Zo worden er cupcakes uitgedeeld aan dialysepatiënten, aangeboden door Bakkerij Puts.
Nierziekten bij vrouwen
Internist-nefroloog Siska Boorsma vindt het belangrijk dat er dit jaar extra aandacht wordt besteed aan nierziekten bij vrouwen en het voorkomen hiervan: “Vaak heb je als patiënt niet door dat je nierschade hebt, omdat je pas klachten krijgt als 70% van de nieren is uitgevallen. Het heeft echter wel grote gevolgen als het niet op tijd boven water komt: dialyse of een niertransplantatie kan dan noodzakelijk zijn. Nierfalen heeft een grote impact op vrouwen: je bent minder vruchtbaar, er kunnen problemen ontstaan tijdens de zwangerschap of zelfs bij het ongeboren kind. Daarnaast hebben vrouwen die een zwangerschapsvergiftiging hebben gehad 4 tot 5 keer meer kans op een nierfunctiestoornis. Wist je dat er ook bepaalde nierziekten zijn die vooral bij vrouwen voorkomen? Nierontsteking bij de auto-immuunziekte Lupus is hier een voorbeeld van. Verder zien we vaker nierfalen ontstaan bij vrouwen na de overgang. Vrouwelijke hormonen beschermen namelijk tegen hart- en vaatziekten. Vallen die hormonen na de overgang weg, dan is er kans op beschadiging van de bloedvaten en dus ook op nierfalen. Het is dus erg belangrijk om alert te zijn op je gezondheid en vooral ook na je overgang je bloeddruk en urine te laten controleren ter preventie van nierziekten!”
Vertrouwen en humor
Maar niet alleen tijdens World Kidney Day wordt er extra aandacht besteed aan nierpatiënten. Er wordt veel meer gedaan om het dialyseren aangenamer te maken, vinden ook patiënten Ingeborg en Laura. “Ik ben al 10 jaar dialysepatiënt in het Laurentius Ziekenhuis en in al die jaren heb ik hier nog nooit iets nadeligs meegemaakt. Het meeste personeel en de artsen op deze afdeling ken ik inmiddels al vrij goed. Dit schept een band van vertrouwen,” vertelt Ingeborg. Laura kan dit alleen maar beamen: “Ik heb inmiddels een niertransplantatie ondergaan, maar ik kan je vertellen dat dialyseren zeker geen pretje is. Toch proberen de verpleegkundigen er met humor steeds weer een feestje van te maken. Er is ook nooit iets te veel gevraagd. Elk klein dingetje wordt gehoord en wordt aandacht aan gegeven.”
Fietslabyrint en Walking Dinner
Ook de komst van Fietslabyrint afgelopen jaar maakt het dialyseren aangenamer voor de patiënten. “Ik vind het heel fijn als ik een rondje kan fietsen in Fietslabyrint. De tijd gaat niet alleen sneller voorbij, maar het helpt ook goed tegen kramp,” vertelt Ingeborg. “Daarnaast is er een Walking Dinner georganiseerd voor de dialysepatiënten en hun partners. Hier konden we genieten van een 5-gangen diner met gerechten die binnen ons dieet passen. We hebben heerlijk gesmuld met z’n allen!” zegt Laura. Ook Ingeborg is hier enthousiast over: ”Dat was echt heel erg leuk! Ik voelde me die avond even mens in plaats van patiënt. En sommige recepten van die avond kook ik nu nog steeds, omdat ze perfect binnen mijn dieetrichtlijnen passen!”
Foto 1: Internist-nefroloog Siska Boorsma
Foto 2: Nierpatiënten Ingeborg en Laura.