ARCHIEF
Week van Patiëntveiligheid: Vallen
Een onderdeel van onze patiëntveiligheid is het risico op vallen zo klein mogelijk te maken. Patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, lopen een hoger risico op vallen. Dit kan ontstaan doordat u zich in een onbekende omgeving bevindt, of dat u tijdens de ziekenhuisopname bepaalde medicijnen gebruikt. Het risico op vallen kunnen we inschatten met een vragenlijst. De verpleegkundige neemt deze vragenlijst tijdens de ziekenhuisopname door.
Daarnaast kan het voorkomen dat u thuis vaker valt of een wegraking heeft gehad, of omdat u problemen ondervindt bij het bewegen. Het Laurentius Ziekenhuis Roermond heeft een mobiliteitspoli. Uw huisarts, een arts van de Spoedeisende Hulp of uw medisch specialist kan u naar deze poli verwijzen. Op de mobiliteitspoli onderzoekt een geriater, een gespecialiseerde verpleegkundige en een fysiotherapeut waarom u vaker valt. Na afronding van de onderzoeken worden de bevindingen in het behandelteam besproken. Daarna nemen we met u en uw mantelzorger de uitslag door. Ook geven we u adviezen op papier mee, die u thuis rustig kunt nalezen. Soms wordt er een vervolgafspraak op de polikliniek geriatrie gemaakt. Als dit niet nodig is, dan wordt u terugverwezen naar uw huisarts. De huisarts ontvangt ook altijd een brief met de uitslagen en de gemaakte afspraken.
Wat kunt u als patiënt, naaste of bezoeker zelf doen om vallen te voorkomen?
- Gebruik uw (eigen) hulpmiddelen, zoals rollator of een stok.
- Draag dichte en stevige schoenen. Gebruik eventueel anti-slipsokken.
- Draag uw bril of hoorapparaten.
- Maak gebruik van goede verlichting.
- Houd de voorwerpen die u vaak nodig heeft dichtbij het bed en op een vaste plek. Leg spullen die u niet direct nodig heeft in uw kledingkast.
- Zet uw bed op de laagste stand als u in of uit bed wilt stappen.
- Sta langzaam op en blijf even op de bedrand zitten, voordat u opstaat.
- Gebruik de alarmbel, wanneer u zich niet goed voelt.