ARCHIEF
Vragen over bekkenbodemmatjes
Recent besteedde het tv-programma Radar aandacht aan de klachten die kunnen ontstaan na het plaatsen van een bekkenbodemmatje bij een verzakking. Na deze uitzending is er veel ongerustheid ontstaan bij patiënten. Graag geven we antwoord op enkele veel gestelde vragen.
Ik ben geopereerd aan een verzakking, betekent dit dat ik ook zo’n matje heb?
Zowel binnen de gynaecologie als de chirurgie worden zogenoemde ‘matjes’ gebruikt om een verzakking te verhelpen.
De gynaecologen en chirurgen van het Laurentius Ziekenhuis zijn uitgebreid opgeleid in het behandelen van klachten ten gevolge van een verzakking. Ook in het Laurentius Ziekenhuis worden matjes gebruikt voor het verhelpen van ernstige verzakkingen. Wanneer u wordt geopereerd aan een verzakking zal de gynaecoloog of chirurg u van tevoren vertellen of er bij de operatie een matje wordt geplaatst en wat daar de gevolgen van kunnen zijn.
Ik heb een (bekkenbodem)matje, maar ik heb geen klachten. Moet ik me nu zorgen maken?
Als u geen klachten heeft, hoeft u zich geen zorgen te maken.
Is een matje hetzelfde als een bandje?
Binnen de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) wordt duidelijk onderscheid gemaakt tussen een matje en een bandje. Een bandje is gemaakt van hetzelfde materiaal, maar wordt voor heel andere doeleinden gebruikt en is bovendien veel kleiner. De mogelijke (zeldzame) complicaties zijn dan ook meestal niet hetzelfde en/of niet van dezelfde ernst.
Vragen of klachten?
Mocht u vragen of klachten hebben, maak dan een afspraak bij uw huisarts. Deze kan u zo nodig verwijzen naar de juiste specialist.
Kijk op de website van de NVOG voor meer veel gestelde vragen en antwoorden: