ARCHIEF
Specialistencolumn: diëtist Jeanine Geertsma
Gezond genieten tijdens de feestdagen
Jeanine Geertsma is werkzaam als diëtist in ons ziekenhuis en geeft tips en informatie om op een verantwoorde manier te genieten van de feestdagen in de maand december...
Heerlijk, de feestdagen staan weer voor de deur! Voor de meeste mensen een gezellige tijd, een mooi gedekte tafel, kaarsjes aan en… overheerlijk eten. Het is voor veel mensen een gevreesde maand, omdat ze proberen om alle verleidingen de baas te blijven. Als diëtist hoor ik niet anders: “Doe ik maandenlang zo mijn best, staan die feestdagen voor de deur. Help!”
Mijn advies is om je niet teveel te focussen op de hoeveelheid eten, maar op de kwaliteit. Geniet van wat je écht lekker vindt, maar houdt de hoeveelheid beperkt. Uiteindelijk gaat het bij de feestdagen toch om het samenzijn met dierbaren, dus geniet vooral daarvan! Wat wellicht voor veel van jullie een eye opener is: dik worden doe je niet tijdens Kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en Kerst. Het gaat om het eet- en leefpatroon door het jaar heen, en niet alleen tijdens de feestdagen. Dus geniet van het lekkers, maar doe het met mate en wees actief!
Hieronder enkele tips om het ‘matigen’ te vergemakkelijken:
- Wees matig met gebruik van alcohol, want drank bevat veel kilocalorieën (kcal). Daarnaast eet je onbewust meer als je een paar alcoholische versnaperingen hebt genuttigd.
- Kies liever gewone pepernoten dan chocoladepepernoten, dit scheelt namelijk 130 kcal per 10 stuks.
- Het is gezonder om 1 appelbeignet of oliebol te eten dan 1 appelflap. Dit scheelt ongeveer 300 kcal. Een appelflap is gemaakt van bladerdeeg en dit bevat veel vet. Mocht je zelf appelflappen maken, kies dan voor filodeeg wat minder vet bevat.
- Gebruik bij voorkeur geen vette soorten vlees en kies voor magere soorten zoals ossenhaas, varkenshaas, kipfilet, rosbief, tartaar, carpaccio, fricandeau, ham of biefstuk.
- Verwerk veel groenten in je (voor)gerecht. De meeste groentesoorten bevatten nauwelijks calorieën: Denk hierbij aan gegrilde groenten, slasoorten, rauwkost en paddenstoeltjes.
- Door al dat tafelen, bewegen we tijdens de feestdagen vaak niet genoeg. Niets is zo fijn als na een feestmaaltijd een mooie winterwandeling maken. Het helpt je van het volle gevoel af en geeft je een frisse neus.
Zoek je naar inspiratie voor verantwoorde maar smakelijke gerechten? Op websites zoals die van het Voedingscentrum vind je die inspiratie zeker!
Fijne Feestdagen!