ARCHIEF
Specialistencolumn: De medische gevolgen van liefdesverdriet
Valentijnsdag is voor veel mensen een romantische en vreugdevolle dag. Er is echter ook een fysieke keerzijde van liefde… vooral wanneer de liefde niet (meer) wederzijds is. Peter Luyten is werkzaam als cardioloog in ons ziekenhuis en geeft uitleg over dit zogenoemde ‘Gebroken-hart-syndroom’.
Wat als je Valentijn de jouwe niet (meer) wilt zijn? Dan kan je hart breken. Het orgaan valt niet letterlijk in tweeën uiteen, maar kan door grote stress wel pijn doen. Iemand krijgt pijn op de borst, een afwijkend hartfilmpje en er kan zelfs hartschade gezien worden in het bloed. Zo sterk kan dit effect zijn op het menselijk hart.
Het is meestal een voorbijgaande vorm van ‘hartspierziekte’ waarbij de hartspier acuut verzwakt is. We noemen dit in de medische literatuur stress geïnduceerde cardiomyopathie (cardio=hart, myopathie=spierziekte) of in het Engels: ‘Broken Heart Syndrome’. De boosdoener is adrenaline die vrijkomt in stresssituaties.
De aandoening bestaat al heel lang, maar werd pas in de jaren negentig beschreven door Japanse cardiologen. Ze noemen het fenomeen daar ‘Takotsubo’: een kom waarmee inktvissen gevangen worden. De vorm van deze kom lijkt sterk op het beeld dat we zien bij een hartecho van iemand met een ‘Gebroken-hart-syndroom’.
Deze aandoening wordt meestal uitgelokt door een heftige fysieke of emotionele stressvolle gebeurtenis, zoals een onverwacht overlijden van een familielid, een gebroken liefdesrelatie of echtscheiding, verlies van werk, een ongeval, hevige angst etc.
Bent u een man? Dan heeft u geluk, negen op tien patiënten met het ‘Takotsubo’ zijn vrouwen.
Mocht u ooit pijn op de borst krijgen na liefdesverdriet, dan kunnen wij u altijd helpen. Wie weet loopt u bovendien nog een leuke broeder of zuster tegen het lijf en zal het liefdesverdriet sneller genezen.
Wij wensen iedereen alvast een mooie Valentijnsdag!