ARCHIEF
Specialistencolumn: chirurg Jeroen Heemskerk over liesbreuken
Chirurg Jeroen Heemskerk bijt de spits af met de eerste editie van de Laurentius Specialistencolumn.
Een liesbreuk is één van de veel voorkomende aandoeningen die we zien als chirurg. Het is een uitstulping van het buikvlies door een opening of zwakke plek in de buikwand, die je kunt herkennen aan een zwelling of uitstulping in de liesstreek. De klachten variëren van een branderig gevoel tot hevige pijn. Een liesbreuk kan bij zowel mannen als vrouwen ontstaan doordat de buikwand uitrekt als gevolg van overgewicht, zwaar tillen of hard persen bij een moeilijke stoelgang. Ook aangeboren factoren spelen een rol. Helaas gaat deze aandoening niet vanzelf over en is meestal een operatie nodig om de klachten te verhelpen.
Onderschatte aandoening
Misschien komen liesbreuken wel te vaak voor, waardoor uit het oog kan worden verloren dat het om een mogelijk lastig probleem gaat. Het hebben van een liesbreuk komt namelijk vaak over als een ‘lichte’ aandoening, waardoor te gemakkelijk kan worden gedacht over de implicaties en de behandeling. Zo is liesbreukchirurgie in veel ziekenhuizen een ondergeschoven kindje en zijn er weinig chirurgen die zich hier echt op toeleggen.
Lagere kans op chronische pijn bij kijkoperatie
Er zijn natuurlijk ook een aantal chirurgen die juist in liesbreuken gespecialiseerd zijn. Zo promoveerde Ine Burgmans, chirurge in het Diakonessenhuis, eind vorig jaar op de kijkoperatie (TEP-operatie) bij liesbreuken. Haar onderzoek richtte zich op het verbeteren van de kwaliteit van liesbreukchirurgie. Eén van de belangrijkste conclusies van haar proefschrift is dat de kans op chronische pijn na een kijkoperatie een stuk lager is dan bij gebruik van andere technieken. Als er toch sprake is van pijn, verdwijnt deze bijna altijd spontaan tussen de drie en zes maanden. [Bron: Medicalfacts.nl - 19/11/2015] Deze bevindingen werden al eerder gesuggereerd in ander onderzoek, en in het Laurentius Ziekenhuis is de zogenoemde TEP-operatie dan ook al jaren de therapie van eerste keuze.
Wat gebeurt er bij een kijkoperatie?
Tijdens een TEP-operatie bij liesbreuken ben je onder narcose. Via drie kleine sneetjes in de buik brengen we een camera en twee instrumenten naar binnen, waarmee we de uitstulping van het buikvlies verhelpen. Daarna herstellen en verstevigen we de opening of zwakke plek in de buikwand door de plaatsing van een kunststof matje. Het kunststof materiaal is veilig en wordt in het algemeen goed door het lichaam geaccepteerd. Ten slotte maken we de wondjes met oplosbare hechtingen dicht. Na deze operatie kunnen de meeste patiënten binnen enkele uren alweer naar huis. Om voor deze kijkoperatie in aanmerking te komen, dien je wel te voldoen aan een aantal voorwaarden, die van tevoren met een arts worden besproken. Ieder persoon en ieders gezondheidssituatie is immers anders en de keuze voor de behandelmethode dient hierbij zo optimaal mogelijk aan te sluiten.
Liesbreukcentrum Limburg
In het Laurentius Ziekenhuis is het Liesbreukcentrum Limburg gevestigd. In dit specialistisch centrum opereren we patiënten van zowel binnen als buiten onze regio, bij voorkeur met de kijkoperatie. Wil je meer weten over liesbreuken en behandelmethodes? Neem dan een kijkje op www.liesbreukcentrumLimburg.nl.