ARCHIEF
Snellere behandeling acute beroertezorg mogelijk dankzij StrokeViewer
Als eerste ziekenhuis in Limburg maakt het Laurentius Ziekenhuis Roermond vanaf nu gebruik van StrokeViewer. Strokeviewer is kunstmatige intelligentie in de vorm van een app en wordt ingezet voor de zorg van patiënten (met tekenen van) een beroerte. Deze app gebruikt een algoritme dat automatisch op zoek gaat naar mogelijke verstoppingen van de bloedvaten in de hersenen die een herseninfarct kunnen veroorzaken. De gevonden afwijkingen worden op de CT-scans gekleurd en maken hiermee de arts attent op die afwijkingen. Hierdoor kan de arts binnen enkele minuten een diagnose stellen en kan de behandeling sneller beginnen.
Pien Koopmans, biomedisch technoloog in het Laurentius Ziekenhuis: “StrokeViewer software ondersteunt de arts bij het analyseren van hersenscans. Wanneer een patiënt met de ambulance binnen komt, zijn er al symptomen van een beroerte aanwezig. Een CT-scan van de hersenen is nodig om te analyseren wat het probleem is en waar het probleem zich voordoet. StrokeViewer verwerkt heel snel de benodigde informatie op de CT beelden waardoor uitslagen snel beschikbaar zijn. Er kan in dat geval sneller met de behandeling worden gestart, dan wanneer een arts de analyse geheel zelf zou doen."
Verder wordt StrokeViewer regionaal ingezet. Dit houdt in dat wij de door StrokeViewer geanalyseerde beelden naar een ander ziekenhuis in de regio kunnen opsturen. Dit is handig wanneer wij patiënten moeten doorverwijzen naar andere ziekenhuizen indien wij zelf de benodigde behandeling niet uitvoeren. De behandelend arts uit dat ziekenhuis ziet op de doorgestuurde foto’s snel wat er aan de hand is en kan daardoor sneller starten met de voorbereiding van de behandeling."
Frank Raat, radioloog en initiatiefnemer van het project in het Laurentius Ziekenhuis: “In de gevallen dat patiënten worden doorverwezen voor een behandeling bij een ander ziekenhuis, zullen de patiënten door de snelle analyse waarschijnlijk 20-30 minuten eerder aankomen dat ziekenhuis. En dit is belangrijk omdat bij strokezorg geldt: “time is brain”. Hoe sneller je met behandeling begint, hoe minder hersencellen er afsterven. Per minuut gaat dat om bijna 2 miljoen hersencellen, wat neerkomt op een veroudering van het brein van drie weken. Ook verwachten we dat we meer patiënten beter kunnen helpen omdat moeilijk zichtbare verstoppingen beter te zien zijn met StokeViewer.”
Ook de neurologen van het Laurentius Ziekenhuis zijn enthousiast. Mary-Lou van Goor, neuroloog in het Laurentius Ziekenhuis: “Het inzetten van de StrokeViewer is een verdere stap in de kwaliteitsverbetering in de behandeling van de patiënt met een beroerte. Door de snellere start van de behandeling is de kans op een goed herstel van de patiënt groter en is dus de kans dat de patiënt invaliderende restverschijnselen overhoudt kleiner.”