ARCHIEF
Scabiës in Laurentius
Donderdag 3 december is ‘scabiës’ bij een patiënt geconstateerd, beter bekend als ‘schurft’. Deze persoon heeft woensdag 2 december de poli dermatologie in het ziekenhuis bezocht. Daarna is deze één nacht opgenomen op de acute opname afdeling. Vandaag, 3 december, is de patiënt behandeld met medicatie en ontslagen. De persoon die naast de patiënt op de kamer heeft gelegen is preventief behandeld en ontslagen. Om besmetting en verspreiding te voorkomen, neemt het Laurentius Ziekenhuis actief maatregelen. Deze maatregelen gelden zowel voor het personeel als de patiënten.
Contactonderzoek
Om de ziekte goed te kunnen bestrijden, is het noodzakelijk in kaart te brengen wie mogelijk besmet kan raken met scabiës. De GGD heeft haar onderzoek vandaag afgerond. Daaruit concluderend neemt het ziekenhuis onderstaande maatregelen:
Afgesloten
De behandelkamers waarin de patiënt verbleef op de poli dermatologie en de acute opname afdeling, zijn afgesloten en worden volgens protocol ontsmet. De poli dermatologie is vanaf vanmiddag afgesloten voor alle nieuwe bezoekers. De ruimtes gaan 72 uur lang dicht en zijn voor niemand toegankelijk. Dat is voldoende om eventuele verdere besmetting te voorkomen. Hiermee is de situatie onder controle.
Maatregelen patiënten
Alle patiënten die gisteren en vandaag de poli dermatologie en acute opname afdeling bezocht hebben en in de wachtkamer gezeten hebben, ontvangen een brief met uitleg over de situatie. Zij worden vanaf vandaag ook persoonlijk gebeld over de situatie. Wanneer zij jeukklachten of huidafwijkingen hebben, moeten zij contact opnemen met hun huisarts. Ook de huisartsen zijn donderdagmiddag 3 december ingelicht over de ontstane ‘scabiës’ situatie. Bij vragen kunnen patiënten tijdens kantooruren bellen met de GGD infectieziekten- en bestrijding, via telefoon 088 – 11 91 245. ’s Avonds kunnen patiënten met de dienstdoende huisarts contact opnemen, indien nodig.
Maatregelen medewerkers
Alle medewerkers die de afgelopen twee dagen gewerkt hebben op de afdelingen acute opname en dermatologie én contact hebben gehad met de patiënt, worden in kaart gebracht en op een gezamenlijk tijdstip preventief behandeld. De behandeling bestaat uit het eenmalig innemen van tabletten.
Extra informatie
Wat is scabiës?
Scabiës is een ongevaarlijke huidziekte die echter wel veel last kan veroorzaken, met name jeuk. De ziekte is goed te behandelen. Vaak begint de jeuk op huiddelen die niet bedekt zijn. Scabiës wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Na besmetting kan het nog twee tot zes weken duren voordat men klachten krijgt. Pas wanneer de klachten optreden, kan men zelf ook de ziekte overdragen aan anderen.