ARCHIEF
Samenwerking Laurentius en Proteion bij opname kwetsbare oudere
Het Laurentius ziekenhuis en twee Roermondse zorgcentra van Proteion starten een proef op de afdelingen acute opname en orthopedie. Wanneer dementerende bewoners van de zorgcentra RCG en Roncalli worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege een gebroken heup, zorgen medewerkers van RCG en Roncalli, vrijwilligers en familieleden 24/7 mee in het ziekenhuis. Zo heeft de kwetsbare, dementerende cliënt vertrouwde mensen om zich heen gedurende een toch al ingrijpende ervaring.
De opname van een dementerende bewoner in het ziekenhuis is geen routinekwestie. Een dementerende cliënt beleeft een opname anders, waardoor continu aandacht noodzakelijk is. Sylvie Waucomont, teamleider verpleegafdeling RCG: “Een acute opname in het ziekenhuis is voor iedereen ingrijpend, zeker voor iemand met dementie, die meestal niet begrijpt wat er gebeurt. De aanwezigheid van vertrouwde mensen kan voorkomen dat deze persoon nog verwarder en angstiger wordt - wat tal van complicaties kan veroorzaken, de dementie kan versterken en de opnametijd in het ziekenhuis verlengt. Wij verwachten dat door de extra begeleiding de opname veel rustiger verloopt en de bewoner weer sneller terug kan naar ons zorgcentrum.”
Ter voorbereiding op de samenwerking hebben medewerkers van de zorgcentra RCG en Roncalli meegelopen op de afdelingen orthopedie en acute opname van Laurentius. Ook hebben zij in het ziekenhuis klinische lessen gevolgd over het herkennen van een delier (plotselinge ernstige verwarring) en over de behandeling van heupfracturen. Een aantal ziekenhuismedewerkers gaat een dienst meedraaien op de verpleegafdelingen van RCG en Roncalli. Op de afdeling orthopedie is een speciale ruimte voor Proteion-medewerkers en familieleden van de patiënt, die normaal gesproken niet buiten bezoektijden op de afdeling verblijven.
De eerste begeleiding van een Proteion-bewoner in het ziekenhuis heeft inmiddels plaatsgevonden. Sandra van der Loo, teamleidster Acute Opname Afdeling, is erg enthousiast: “De zorg voor de patiënt is samen uitgevoerd en dit verliep prima. Voor de patiënt was het heel prettig de verzorgende al te kennen. We verwachten door deze samenwerking met Proteion een goede aanvulling te kunnen bieden op onze patiëntenzorg. Samen kunnen we ervoor zorgen dat deze kwetsbare patiënten de aandacht en zorg blijven krijgen die ze gewend zijn en die ze verdienen.” De proef duurt een jaar, daarna wordt de samenwerking en het effect op de gezondheid van de bewoners geëvalueerd.