ACTUEEL
Positieve ervaringen cursus en ondersteuning gebruik Mijn.LZR
Addy Ramakers-de Hoogh en Marianne Schuitemaker zijn vriendinnen van elkaar sinds zij samen in Heel hebben gewoond. Addy is inmiddels verhuisd naar Roermond, maar zij komen nog regelmatig bij elkaar op bezoek. Onlangs hebben zij samen deelgenomen aan de cursus Digivitaler van het Laurentius Ziekenhuis en de Bibliotheek Bibliorura in Roermond in een groep van zes deelnemers met de gemiddelde leeftijd tussen de 70 en 80 jaar. Lees hieronder hun ervaringen met de cursus en het werken met het patiëntenportaal Mijn.LZR.
Ervaringen Addy
“Ik hoor in mijn omgeving en op mijn leeftijd steeds meer verhalen van mensen die om allerlei redenen doorverwezen worden naar het Laurentius Ziekenhuis. Zij moeten dan digitaal veel zaken regelen, maar weten vaak niet hoe dat moet en waar lopen zij tegen aan. Dan denk ik bij mezelf zou ik dat weten en kunnen? Ik heb gelukkig nog niet veel te maken gehad met het ziekenhuis. Maar sinds een half jaar woon ik in Roermond en moest ik een nieuwe huisarts kiezen. Het is een praktijk die werkt met het digitale systeem. Dus dat was voor mij ook een probleem.”
Tijdens cursus hele les besteed aan Mijn.LZR
“Ik las in een krantje dat het Laurentius Ziekenhuis samen met de bibliotheek in Roermond de cursus Digivitaler hiervoor heeft mede ontwikkeld. Toen dacht ik dat is iets voor mij. Ik belde mijn vriendin Marianne en zij wilde graag mee. In de cursus hebben we een hele les besteed aan het patiëntenportaal Mijn. LZR met een oefenprogramma, drie opdrachten en een opdracht als huiswerk. Eerst krijg je een demo en dan kun je zelf inloggen. Niet met je eigen DigiD, maar een fictief DigiD, gekoppeld aan de cursus Digivitaler. Door deze les is het mij nu duidelijk hoe het patiëntenportaal van het Laurentius Ziekenhuis werkt en welke stappen ik moet zetten om ermee te werken. Ook is er een les besteed aan het werken met het huisartsenportaal, dat me nu ook lukt. Ik ben heel blij dat ik heb deelgenomen aan deze cursus, die ook nog eens afgesloten werd met een certificaat!”
Ervaringen Marianne
“Alles wordt tegenwoordig gedigitaliseerd en als je niet op de hoogte blijft, weet je het straks niet meer en ben je dus afhankelijk van je kinderen. Dat wil ik niet. Ik ben bij een specialist in het ziekenhuis geweest en was eigenlijk wel benieuwd wat hij over mij geschreven had aan de huisarts. Als je de brief leest - er staat natuurlijk wel vaktaal in maar dat kun je opzoeken - krijg je wel een beter beeld van wat de arts besproken heeft. Je kunt dan nog eens rustig nalezen wat het beleid wordt en wat er afgesproken is.”
Online afspraak maken voor bloedprikken
“Mijn trigger om deel te nemen aan de cursus was dat ik laatst een afspraak moest maken voor bloed te prikken. Ik ben daar toen zo lang mee bezig geweest en kwam er niet echt uit. Door de cursus Digivitaler heb ik geleerd welke stappen ik moet zetten om hiervoor een afspraak te maken. Toen ik de afspraak maakte zag ik dat er ook buitenposten zijn waar je bloed kunt laten prikken. Ook in Heel. Dat is heel fijn. Vervolgens kreeg ik een bevestiging van de afspraak via de mail. De uitslagen staan nu in Mijn.LZR portaal. Ik weet nu waar ik ze kan vinden en dus bekijken.
Toen ik verder in Mijn.LZR begon te werken, kwam ik allerlei dingen tegen. Bij de basisgegevens zag ik dat ik mijn contactvoorkeur kan doorgeven, per e-mail of papieren post. Dit moet ik nog doen, maar vind het wel fijn dat ik een keuze kan maken. Het is wel erg prettig dat ik in mijn portaal zelf kan nakijken wanneer ik een afspraak heb of heb gehad. Ik ga Mijn.LZR nu ook meer gebruiken.”
Cursus Digivitaler
“Wat we allebei fijn vonden was dat de cursus goed georganiseerd was. Naast cursusleider Merel was ook Pieter- de vrijwilliger- steeds aanwezig om fijne praktische tips aan ons te geven. We zijn daar als deelnemers allemaal voor hetzelfde probleem en dat voelt veilig.
Vind je het moeilijk om het patiëntenportaal te gebruiken of wil je oefenen met digitale mogelijkheden in de zorg? Neem dan ook deel aan een van de cursussen die het Laurentius Ziekenhuis samen met de 3 bibliotheken – Bibliorura, Bibliocenter en de Domijnen- organiseert. De cursus wordt gratis aangeboden en je hoeft geen lid te zijn van een bibliotheek. Doen! Je pikt er altijd iets van op.”