ACTUEEL
Oktober borstkankermaand
Oktober is de maand van borstkanker. Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. In 2022 waren 15.761 nieuwe diagnoses van borstkanker bij vrouwen gesteld. Hoewel het zeldzaam is, kunnen mannen ook borstkanker ontwikkelen. De symptomen voor het ontdekken van borstkanker zijn voor vrouwen en mannen hetzelfde, namelijk een zwelling (knobbeltje) in de borst, verandering en/of huidintrekking van de tepel of van de borst. De borst wordt in geneeskundige termen aangeduid als “mamma”. In het Laurentius Ziekenhuis hebben we veel aandacht voor borstkankerzorg waarbij we de patiënt centraal stellen. De patiënttevredenheid van de borstkankerzorg in ons ziekenhuis staat niet voor niets in de Elsevier top 10 van Nederland.
Lees hier meer over de one-stop mammapoli en de borstkankerzorg van ons ziekenhuis.
One-stop-poli
Voordat de patiënt in het Laurentius Ziekenhuis terecht komt, wordt de patiënt verwezen door de huisarts. Dit kan ook door de uitslag van het bevolkingsonderzoek borstkanker. In het Laurentius Ziekenhuis is de mammapoli een one stop poli. Dit houdt in dat alle onderzoeken op één dag plaatsvinden. Eerst vindt een intakegesprek met een mammacareverpleegkundige plaats. Daarna volgt radiologisch onderzoek, waarbij indien nodig een biopt wordt afgenomen. Tot slot krijgt de patiënt de uitslag van de onderzoeken van de behandelend chirurg. Mammacareverpleegkundige Mariëlle Janssen vertelt: “Doordat alle onderzoeken op één dag plaatsvinden, krijgt de patiënt snel uitsluitsel of de tumor goed- of kwaadwaardig is. Hierdoor hoeft iemand niet al te lang in spanning te zitten.”
Dat dit traject zo snel en soepel verloopt, is niet onopgemerkt gebleven. De patiënttevredenheid van de borstkankerzorg in het Laurentius Ziekenhuis Roermond staat in de Elsevier top 10 van Nederland.
Behandelplan
Nadat de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, wordt het behandelplan en de combinatie van therapieën die mogelijk zijn voor de patiënt besproken in het wekelijkse multidisciplinair overleg (MDO). Hier nemen veel verschillende zorgverleners aan deel, zoals een chirurg, mammacareverpleegkundige, internist-oncoloog, oncologieverpleegkundige, plastisch chirurg, patholoog, radioloog, radiotherapeut en een researchcoördinator. Het voorgesteld behandelplan bespreken de specialist (chirurg of oncoloog) met de verpleegkundige (mammacareverpleegkundige of verpleegkundig specialist) vervolgens met de patiënt. Met het in kaart brengen van de wensen en behoeften van de patiënt stellen de patiënt, diens naaste, de specialist en de verpleegkundige gezamenlijk het behandelplan op.
Behandeling
Daarna volgt de behandeling, die genezend of verzachtend van aard kan zijn. Afhankelijk van de behandelmethoden wordt een operatie, (neo-adjuvante) chemotherapie, immuuntherapie, radiotherapie of hormoontherapie of een combinatie toegepast. De meeste behandelingen vinden plaats in het Laurentius Ziekenhuis met uitzondering van de radiotherapie die door de MaastroClinic wordt uitgevoerd. In sommige gevallen kan er worden meegedaan aan een behandeling vanuit een medisch wetenschappelijk onderzoek.
Het mamma team
Het mamma team op de polikliniek chirurgie bestaat uit chirurgen dokter Finaly-Marais, dokter Hagen, dokter de Jonge en sindskort dokter Martens. Zij worden ondersteund door mammacareverpleegkundigen Mariëlle Janssen-Oomen, Marie-Louise van den Bosch en Inge Florie. Het mamma team op de polikliniek interne geneeskunde bestaat uit internist-oncologen en internist-hematologen dokter Aaldering, dokter den Boer en dokter van der Poel. Zij worden ondersteund door verpleegkundig specialisten Riëtte Ruijten-Driessen, Chantal Notermans-Claessen, Maud Hekkens-Boonen en oncologieverpleegkundigen Evelien Briels-Schroeten, Li Heijkers-Rietjens en Nadia Wijnands.
Onze artsen en verpleegkundigen blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen door onder andere deel te nemen aan bijeenkomsten over borstkanker binnen OncoZON. Dit is een oncologie-netwerk van negen ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland (regio Eindhoven tot en met Maastricht). Binnen dit netwerk werken de instellingen samen om de best mogelijke zorg op het gebied voor kanker aan de patiënt te bieden, namelijk onder het motto “dichtbij als het kan, verder weg als het moet”.