ARCHIEF
Nieuwe pacemaker voor patiënten met hartfalen
Sinds kort is het mogelijk voor patiënten om een zogenaamde biventriculaire pacemaker in het Laurentius Ziekenhuis geïmplanteerd te krijgen. Dit is een speciale pacemaker voor patiënten met hartfalen.
Voorheen werden patiënten voor plaatsing van deze pacemaker verwezen naar Eindhoven of Maastricht. Vanaf nu wordt de behandeling in Laurentius aangeboden.
Hartfalen is een ziekte waarbij de pompkracht van de hartspier onvoldoende is, het lichaam te weinig zuurstof krijgt en er problemen ontstaan. Patiënten met hartfalen ervaren vaak klachten als vermoeidheid, vocht vasthouden en kortademigheid. Hartfalen is een chronische aandoening, het kan wel behandeld worden, maar er is een kleine kans op genezing. In Laurentius zijn ongeveer 800 patiënten per jaar onder behandeling voor hartfalen.
Cardioloog Cees de Vos: “Naast medicijnen om de klachten te verminderen, kunnen we bij patiënten met hartfalen ook een pacemaker adviseren. Voor hartpatiënten zijn er verschillende soorten pacemakers. Een gewone pacemaker is voor patiënten met een te trage hartslag door geleidingsproblemen van elektrische signalen, terwijl een biventriculaire pacemaker gebruikt wordt om de pompfunctie van het hart bij patiënten met hartfalen te verbeteren. Het effect van de pacemaker is dat de patiënt minder klachten als vermoeidheid, vocht vasthouden en kortademigheid ervaart. Zelfs de levensverwachting kan verbeteren. We zijn blij dat we deze pacemakerimplantatie nu ook in Laurentius kunnen aanbieden en patiënten hiervoor niet meer naar elders hoeven te verwijzen.”
Een biventriculaire pacemaker bestaat uit een pulsgenerator en drie elektroden. De pulsgenerator is een kleine computer van ongeveer zes bij vier bij één centimeter. Het apparaatje weegt tachtig tot honderd gram. De biventriculaire pacemaker wordt onder de huid, enkele centimeters lager dan het linkersleutelbeen, geplaatst.