ARCHIEF
Laurentius zet dialysepatiënten thuis in beweging
Ieder mens moet in beweging blijven om redelijk gezond door het leven te komen. Daarbij is het wetenschappelijk bewezen dat bewegen een positief effect heeft op de behandeling van dialysepatiënten, dat hun conditie verbetert en ze een positievere mindset krijgen. Alleen is het vaak lastig om de juiste motivatie te vinden om te gaan bewegen. Een extra steuntje in de rug – in de vorm van een eenvoudige app die mede vormgegeven is door het Laurentius Ziekenhuis – kan helpen om het voornemen ook in een daad om te zetten.
Met een recent ontwikkelde bewegingsapp kunnen mensen met nierproblemen op een eenvoudige manier, zonder hulpmiddelen, thuis een vijftal simpele maar doeltreffende oefeningen doen. Deze zijn speciaal toegespitst op nierpatiënten. Zo zijn er voor mensen die een shunt (een versteviging van de ader) in de arm hebben, oefeningen die de armen ontzien om nabloeden te voorkomen. Bij patiënten die buikspoelingen krijgen, worden juist de buikspieren ontlast.
Verbeteren
Gebleken is dat de diverse oefeningen de effectiviteit van de dialysebehandeling verhogen. Doordat er door beweging meer afvalstoffen verwijderd worden, hebben patiënten minder last van spierkramp tijdens de behandeling. De oefeningen hebben verder als doel om de conditie te behouden en eventueel waar mogelijk zelfs nog wat te verbeteren. De mensen voelen zich hierdoor fitter en tot meer in staat. “Sommige patiënten kunnen zelfs weer een kort stukje wandelen of de stad ingaan met familie”, licht dialyseverpleegkundige Charles André toe. “Zo hadden we één patiënt die rolstoelgebonden was omdat hij slecht ter been was. Mede door een slechte conditie was hij vaak moe en stond wankel op zijn benen. Doordat hij met behulp van oefeningen een betere conditie kreeg, liep hij steviger en kon hij zijn rolstoel voortaan laten staan.”
Uitrol
De app is ontwikkeld in samenwerking met de Nierstichting, fysiotherapeuten van het Zorghotel, app-ontwikkelaar ilionx en medisch innovator Ruud Bongers van de Hoge school Zuyd. “Zo’n tien personen hebben hem al uitgetest, maar uiteindelijk is het de bedoeling dat alle mensen die in het ziekenhuis dialyseren geïnformeerd worden over het gebruik van deze iCapture app, die te downloaden is via de Play- en Appstore”, besluit Charles André.