ACTUEEL
Laurentius verkleint kans op pijnlijke leveringreep dankzij gebruik van meer nauwkeurige techniek
Sinds kort gebruikt het Laurentius Ziekenhuis in Roermond Elastografie om te bepalen of een patiënt levercirrose heeft, en in welke mate het aanwezig is. Elastografie is software die geïnstalleerd is op een echo-apparaat. Het voordeel hiervan in vergelijking met oude methodes is dat er tijdens het meten van de gezondheid van de lever ook een echobeeld gemaakt wordt. Daardoor kunnen er nauwkeurigere metingen gedaan worden van de lever, en is de kans kleiner dat er een biopsie nodig is.
Initiators Frank Raat (radioloog) en Evelyn Schaper (Radiodiagnostisch laborant, gespecialiseerd in Echografie) zijn enthousiast. “De gouden standaard voor het bepalen van levercirrose was een leverbiopsie” vertelt Schaper. "Tijdens een leverbiopsie wordt met een naald stukjes leverweefsel weggehaald. Deze procedure wordt veelal als pijnlijk ervaren, en bovendien is er een kans op complicaties. Met behulp van Elastografie kan een leverbiopsie vaak vermeden worden.”
Elastografie werkt op een vergelijkbare manier als echografie. Echografie is een techniek om een lichaamsdeel in beeld te brengen door middel van geluidsgolven. Het apparaat zendt onhoorbare geluidsgolven uit die weerkaatsen in het lichaam. Bij Elastografie worden deze geluidsgolven ook gebruikt om de stijfheid van het leverweefsel te meten. Daarvoor wordt een zogenaamde ‘echokop’ op de buitenkant van de ribbenkast ter hoogte van de lever geplaatst. De uitgezonden geluidsgolven bewegen door het leverweefsel en de snelheid waarmee dit gebeurt toont de stijfheid van het leverweefsel. Hoe stijver het leverweefsel, hoe hoger het risico op een ongezonde lever.
Voorheen werden leverbeschadigingen gemeten met behulp van een Fibroscan. Hiervoor moesten patiënten speciaal naar het MUMC+ in Maastricht. Het voordeel van Elastografie ten opzichte van de Fibroscan is dat er tijdens de stijfheidsmeting van de lever, ook een echobeeld wordt gemaakt van de structuur en de grootte van de lever. Op deze manier heeft de arts een totaalbeeld van de lever waardoor nauwkeuriger te bepalen is op welk gedeelte van de lever een stijfheidsmeting moet worden uitgevoerd. Daarmee is de kans op een goede en betrouwbare stijfheidsmeting bij Elastografie groter.
Schaper: “Elastografie in het Laurentius Ziekenhuis is een mooi voorbeeld van zinnige zorg op de juiste plaats. We hopen met dit onderzoek dan ook nog meer patiënten een leverbiopsie te kunnen besparen.”