ARCHIEF
Laurentius treft voorbereidingen voor mogelijke griepgolf
Vorige winter duurde het griepseizoen maar liefst 18 weken. In een griepseizoen wordt er een stevig beroep gedaan op de beddencapaciteit van ziekenhuizen. Om de beddencapaciteit optimaal te benutten, is het Laurentius Ziekenhuis gestart met een nieuwe, snellere methode om griep te diagnosticeren. Want hoe eerder duidelijk is of een patiënt griep heeft, hoe sneller de juiste isolatiemaatregelen kunnen worden getroffen en een eventuele behandeling kan worden gestart.
Isolatie
Patiënten die worden opgenomen in het ziekenhuis met griepachtige verschijnselen moeten, totdat bekend is of ze daadwerkelijk geveld zijn door de griep, in isolatie liggen om te voorkomen dat ze anderen besmetten. Dat betekent dat ze op een éénpersoonskamer terecht komen. Wanneer er geen éénpersoonskamers meer beschikbaar zijn, komen ze op een grotere kamer te liggen en zal het bed naast hen ‘geblokkeerd’ worden. Dit bed kan dus (tijdelijk) niet gebruikt worden voor andere patiënten.
Uitslag onderzoek influenzavirus in 1 uur
“Patiënten die mogelijk besmet zijn met het griepvirus, testen we door een uitstrijkje te nemen van het keel- of neusslijmvlies”, legt arts-microbioloog Patrick Sturm uit. “Via de zogenoemde PCR-methode wordt in het laboratorium getest of er influenzavirus aanwezig is in dit slijmvlies. Voorheen moesten we wel 12 tot 24 uur wachten op de uitslag van deze test. Het apparaat dat we recent hebben aangeschaft, maakt het mogelijk om al na 1 uur de uitslag te ontvangen. We kunnen dus veel sneller een eventuele beddenblokkade opheffen en de patiënt op de juiste plek behandelen. Bijkomend voordeel is dat deze nieuwe techniek goedkoper is en zeer gebruiksvriendelijk”.
Meer mensen halen de griepprik
Het ziekenhuis heeft daarnaast dit jaar nóg nadrukkelijker de aandacht gevestigd op grieppreventie. Zo organiseerde Laurentius begin november een informatiemarkt over hand- en hoesthygiëne voor zowel medewerkers als bezoekers. Ook gaven er meer medewerkers dan andere jaren gehoor aan de oproep om de griepvaccinatie te halen. Vorig jaar lag dit percentage op 13 % wat in 2017 ook het landelijk gemiddelde was. Dit jaar is het percentage opvallend gestegen: 24% van de medewerkers heeft zich laten vaccineren. De griepprik wordt jaarlijks gratis aangeboden aan alle medewerkers van het Laurentius Ziekenhuis.
Foto: Arts-microbioloog Patrick Sturm bereidt het monster dat is afgenomen van de patiënt voor op de analyse.
L1 bezocht ons laboratorium en maakte hier een korte reportage van waarin Patrick Sturm demonstreert hoe het apparaat werkt.