ARCHIEF
Hooikoorts - column door KNO-arts Monica Henszen
In Nederland heeft ongeveer 1 op de 5 mensen hooikoorts. Dat is een allergie op stuifmeel van bomen of van grassen. Terwijl de meeste mensen genieten als de lente begint, beginnen bij de allergische patiënt vaak de klachten. Deze bestaan uit niezen, snotteren, een verstopte neus, slijm dat vanuit de neus naar de keel zakt en jeukende, branderige en tranende ogen. Ook kan het gehemelte prikkelen.
Er zijn vooral allergieën op pollen van ‘windbestuivende’ grassen en bomen, zoals berken. Ongeveer 30 tot 50 procent van de mensen met een pollenallergie heeft óók last van een voedselallergie. Dit geldt met name voor steen- en pitfruit (zoals appels en perziken); ook wel kruisallergie genoemd. Dat komt doordat de eiwitten daarin sterk lijken op de eiwitten in de pollen van bijvoorbeeld berken en grassen.
Een allergie ontstaat door blootstelling aan het allergeen en deels door aanleg. Als één van de ouders allergisch is, is de kans om allergisch te worden 30%. Als beide ouders allergisch zijn, is de kans 70%. Hooikoorts krijg je meestal tussen de leeftijd van 10 jaar en 30 jaar. Daarna is het zeer zelden dat een allergie zich nog ontwikkeld.
De arts kan een huidpriktest doen om te kijken of je allergisch bent. Dat is een test waarbij een klein druppeltje extract (waarin bijvoorbeeld graspollen aanwezig zijn) op de onderarm wordt gelegd en daarop wordt dan een kleine gaatje in de huid geprikt. Als er binnen 20 minuten een rood bultje op die plek ontstaat, is een allergie aangetoond.
Een andere mogelijkheid om de allergie vast te stellen is door het meten van een soort eiwitten in het bloed. Een andere, misschien meer bekende benaming, is de RAST-test (radioallergosorbent-test). Wanneer je allergisch bent, blijkt uit de bloedtest dat deze specifieke IgE antilichamen worden aangemaakt in je bloed tegen de allergenen waarvoor je allergisch bent.
Tenslotte bestaat er nog de provocatietest. Door het allergeen op de neusschelpen aan te brengen, kunnen verschillende klachten ontstaan, zoals een loopneus, niezen, neusobstructie, tranende ogen of zelfs hoesten. Het is niet duidelijk of er de laatste jaren meer mensen een allergie ontwikkelen, wel is het zo, dat als er een zachte winter is de klachten al eerder in het jaar beginnen en dus langer duren.
Zelf kun je de blootstelling aan het allergeen verminderen, door ramen en deuren dicht te houden in het pollenseizoen, de haren te wassen voor het slapen gaan en de neus met zoutwater te spoelen om de pollen weg te halen. Voldoende nachtrust, gezonde voeding en niet roken is ook aan te bevelen.
Er zijn tevens verschillende medicijnen waaronder neussprays, die antihistaminica bevatten. Daarnaast zijn er ook sprays die cortisol, maar ook cromoglicinezuur bevatten. Soms kan ook xylometazoline zinvol zijn om de zwelling van het neusslijmvlies snel tegen te gaan. Er zijn ook Antihistaminica als tabletten en ook verscheidene oogdruppels beschikbaar. Deze middelen zijn echter alleen symptomatisch, ze bestrijden de klachten.
Sinds enkele jaren kunnen we enkele allergieën ook genezen. Dat gebeurt door immunotherapie. Hierbij wordt het allergeen langdurig toegediend om de allergie af te laten nemen en soms zelfs te laten verdwijnen. Door het allergeen verdund toe te dienen, kan het lichaam er langzaam aan wennen en reageert het er niet meer zo heftig op. Deze gewenning kan tot wel tien jaar na het volgen van de therapie aanhouden. Op onze polikliniek behandelen we patiënten met immunotherapie om van hun allergie tegen grassen en huisstofmijt te genezen.
Heeft u last van hooikoorts? Vraag via uw huisarts een verwijzing aan voor een afspraak bij de afdeling KNO.