ARCHIEF
De week van de teek - column door neuroloog Angelique Soeterboek
Trekt u er ook regelmatig op uit om lekker in het bos te wandelen? Heerlijk, zo’n wandeling door de natuur! Maar vanuit mijn vakgebied ben ik ook erg alert op teken. Tijdens de week van de teek wordt er in Nederland extra aandacht besteed aan dit insect dat de ziekte van Lyme bij mensen kan veroorzaken.
Jaarlijks lopen ongeveer 25.000 mensen de ziekte van Lyme op na een beet van een teek met de Borrelia-bacterie (de veroorzaker van de ziekte). De kans op een tekenbeet is het grootste tussen maart en oktober, maar door een warmere winter kunnen deze insecten elk seizoen actief zijn.Teken zijn slechts een paar millimeter groot en zien eruit als een platte, kleine spin. Als de teek zich volzuigt met bloed, wordt het lijfje bol.
Het is belangrijk om te weten dat niet elke tekenbeet de ziekte van Lyme als gevolg heeft! Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de Borrelia-bacterie. Maar zelfs als deze besmette teek een mens bijt, leidt dit niet automatisch tot de ziekte van Lyme. Houd echter wel de plek van de tekenbeet goed in de gaten en raadpleeg de huisarts als de teek langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, of wanneer u klachten ervaart.
Omdat er nog veel onduidelijk is, wordt er veelvuldig onderzoek gedaan naar de ziekte van Lyme. De symptomen zijn niet bij iedereen hetzelfde en daarom is het vaak moeilijk om de diagnose te stellen. Soms zijn er vlak na een tekenbeet géén symptomen, of er wordt een andere diagnose gesteld omdat de klachten lijken op die van andere ziektebeelden. Zo kan het gaan om griepachtige klachten: hoofdpijn, koorts, vermoeidheid, spierpijn of een stijve nek. Deze symptomen ontstaan soms pas maanden of jaren na de tekenbeet.
Het meest herkenbare symptoom is een rode ring of vlek op de huid. Deze ontstaat meestal tussen enkele dagen en drie maanden na de beet, rondom de plaats van de beet. Zonder de rode ring is de diagnose moeilijker te stellen. Er zijn testen waarbij bloed en hersenvocht worden onderzocht om de Borrelia-bacterie aan te tonen, maar deze zijn helaas niet honderd procent betrouwbaar.
De meeste mensen met de ziekte van Lyme ervaren weinig klachten. Echter, als de ziekte niet op tijd wordt opgemerkt en behandeld, kan dit leiden tot chronische klachten aan diverse delen van het lichaam, zoals het zenuwstelsel of de hersenen (hersenvliesontsteking, pijn in arm of been), verkleuringen in de huid, pijn of zwellingen in spieren en gewrichten, hartritmestoornissen, oogontstekingen of psychische klachten als stemmingswisselingen en concentratieproblemen.
Gelukkig is de ziekte bij de meeste patiënten goed te behandelen. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, des te beter slaat de behandeling aan. Mensen met een rode ring na een tekenbeet krijgen bij de huisarts meteen antibiotica tabletten. Bij andere en langdurige symptomen kunnen patiënten voor hun behandeling terecht in het ziekenhuis, waar ze antibiotica via een infuus of tabletten krijgen toegediend. De meeste mensen zijn slechts enkele weken in het ziekenhuis onder behandeling en zijn daarna genezen, een enkeling houdt echter chronische klachten.
Om een tekenbeet te voorkomen, kunt u een aantal maatregelen nemen:
- Draag goed sluitende kleding: lange mouwen en broekspijpen
- Zet kinderen een pet op
- Blijf op de paden in natuurgebieden
- Vermijd hoog struikgewas en gras
- Controleer na een wandeling in de natuur uw lichaam op teken
- Haal een gevonden teek eerst zo snel mogelijk uit het lichaam met een tekentang en desinfecteer die plek vervolgens met alcohol, niet andersom!
Vergeet vooral niet te genieten van de natuur. Wandelingen in de frisse lucht doen een mens immers goed!
Kijk voor meer informatie op www.weekvandeteek.nl.