ACTUEEL
AYA – Zorg voor jongvolwassenen met kanker
Elk jaar horen ongeveer 3.900 jongvolwassenen van 18 t/m 39 jaar in Nederland dat zij kanker hebben. Deze AYA’s (adolescents & young adults) zijn in de bloei van hun leven en verliezen bij de diagnose vaak de grip op hun leven. AYA-zorg is aanvullend aan de medische behandeling. Deze AYA-zorg gaat uit van de vraag: “Wie ben jij en wat heb je nodig?” tijdens, maar ook ná je behandeling. Het AYA-kernteam van het Laurentius Ziekenhuis bestaat uit zorgprofessionals die specifieke kennis hebben over kanker op jongvolwassen leeftijd. Het team bestaat uit Maud Hekkens-Boonen (VS Hematologie), Nadia Wijnands (consulterend oncologieverpleegkundige) en Loes Verhoeven (internist-oncoloog) (op de foto van links naar rechts).
De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar, wat maakt dat jongvolwassenen veelal een uitzondering vormen in de wachtkamer. Deze AYA’s vallen wat betreft leeftijd tussen twee grote leeftijdscategorieën in, namelijk kinderen en ouderen. Zij kampen met andere vragen, bijvoorbeeld over thema’s zoals werk, studie, vruchtbaarheid, seksualiteit, relaties, gezin, financiën en/of woonsituatie. AYA-zorg heeft aandacht voor al deze leeftijdsspecifieke zorgbehoeften.
AYA Zorgnetwerk
Het AYA-team van Laurentius werkt samen met het MUMC+ en is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk (www.ayazorgnetwerk.nl). Binnen dit netwerk worden AYA-zorgverleners ondersteund en geschoold, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kanker bij jongvolwassenen en expertise gedeeld. Zo blijft alle kennis en kunde over ‘kanker op AYA-leeftijd’ steeds actueel. Samen gaan we uit van het principe: ‘Zorg, dichtbij huis als het kan, verder weg in een AYA-centrum als het moet’.