ARCHIEF
Aandacht voor kindermishandeling en huiselijk geweld
Het Laurentius Ziekenhuis hecht grote waarde aan de veiligheid en het welbevinden van haar patiënten, en in het bijzonder van haar jonge patiëntjes. Daarom hebben wij aandacht voor signalen van mishandeling en huiselijk geweld. Tijdens de landelijke week tegen kindermishandeling is er van maandag 18 november tot en met vrijdag 22 november in ons ziekenhuis extra aandacht voor dit onderwerp.
Tussen 11.45 en 13.45 uur kunt u bij de infostand van de commissie kindermishandeling en huiselijk geweld in de centrale entreehal terecht voor informatie en met vragen.
Het signaleren van kindermishandeling en huiselijk geweld is een verantwoordelijkheid van iedereen, maar vooral ook van ziekenhuizen. Hier worden vaak als eerste de fysieke gevolgen van mishandeling zichtbaar. Het bespreekbaar maken van (vermoedens van) kindermishandeling is niet altijd makkelijk. Ook hulpverleners voelen zich soms machteloos bij vermoedens van mishandeling. Daarom werken alle specialisten, verpleegafdelingen en poli’s in ons ziekenhuis met een stappenplan dat hen helpt om signalen op tijd te herkennen en bij wie en hoe zij aan de bel moeten trekken.
Spoedeisende Hulp
Onder kindermishandeling vallen fysiek geweld, seksueel misbruik, lichamelijke en emotionele verwaarlozing, en psychische mishandeling. In Nederland zijn er per jaar meer dan 119.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Het is dus een groot probleem. Op de Spoedeisende Hulp worden kinderen gescreend op kindermishandeling. Dit houdt in dat bij kinderen tot 18 jaar de behandelend arts of verpleegkundige een screeningsformulier invult. Zo wordt een inschatting gemaakt in hoeverre er méér aan de hand zou kunnen zijn. Ook kan een top-tot-teen onderzoek onderdeel zijn van de screeningsprocedure. Dit houdt in dat het kind van het hoofd tot aan de tenen wordt nagekeken.
Leren van elkaar
Steph Potgieter, kinderarts en voorzitter van de commissie: “Het lijkt lastig om kindermishandeling te stoppen. Maar iedereen kan het verschil maken door een eerste stap te zetten bij vermoedens van mishandeling. Herken de signalen van kindermishandeling, maak ze bespreekbaar en vraag advies aan Veilig Thuis. Zo kunnen we van elkaar leren.”