ERVAAR DE ZORG 2024
Weet jij al wat je wil worden?
Misschien werk je later wel bij ons in het ziekenhuis! Wist je dat er naast arts en verpleegkundige nog heel veel andere beroepen in de zorg mogelijk zijn? Bijvoorbeeld laborant, beveiliger, diëtist of operatiemedewerker.
Voor wie
Ervaar de zorg wordt georganiseerd voor middelbare scholieren in klas: 3 VMBO Kader, 3 VMBO Gemengd, 3 VMBO Theoretisch, 4 VMBO Kader, 4 VMBO Gemengd, 4 VMBO Theoretisch, 3 HAVO, 4 HAVO, 5 HAVO, 4 VWO, 5 VWO en 6 VWO.
Waar en wanneer
Maandag 14 oktober en dinsdag 15 oktober
18.00 – 21.00 uur
Oud PAAZ gebouw, Laurentius Ziekenhuis (Nassaustraat, 6043 EB Roermond) < Let op! Dit is niet de hoofdingang van het ziekenhuis.
Tijdstip
18.00 uur: Inloop en aanmelden
18.30 uur: Start rondleidingen
Kies zelf je route
Over welke beroepen in het ziekenhuis zou je graag meer willen weten? We bieden meerdere rondleidingen aan van verschillende beroepen/afdelingen. Je kunt een route kiezen bestaande uit verschillende afdelingen uit onderstaande lijst. Het Laurentius Ziekenhuis organiseert daarom het ‘Ervaar de zorg’ event om jou kennis te laten maken met allerlei verschillende beroepen in de zorg.
In de apotheek weten ze alles over medicijnen! Ze zorgen ervoor dat de juiste medicijnen bij de juiste patiënten terecht komen en adviseren patiënten over het gebruik ervan. Dit kan via de politheek, onze balie in het ziekenhuis, maar ze geven ook medicatie aan de verpleegafdelingen waar opgenomen patiënten liggen of aan andere instellingen zoals een verpleeghuis. Daarnaast wordt er in de apotheek ook zelf medicatie bereid.
Je kunt in de apotheek werken als apothekersassistent. Hiervoor heb je de opleiding apothekersassistente MBO nodig. Voor het beroep van farmaceutisch consulent heb je een HBO opleiding nodig.
Op de afdeling cardiologie verplegen we patiënten met hartklachten, zoals een hartinfarct of hartfalen. Als verpleegkundige op de afdeling cardiologie verzorg je deze patiënten, maar daarnaast is het ook belangrijk dat je voorlichting geeft aan deze patiënten.
Wil jij later als verpleegkundige werken op de cardiologie afdeling? Dan heb je een MBO of HBO opleiding nodig tot verpleegkunde.
Sommige onderzoeken, behandelingen of kleine ingrepen kunnen in één dag worden gedaan. Dit gebeurt soms onder algehele narcose, een ruggenprik of plaatselijke verdoving. Als iemand voor een dagopname naar het ziekenhuis komt, mag hij of zij dezelfde dag nog naar huis, tenzij er complicaties optreden. De afdeling Dagverpleging snijdend en beschouwend van het Laurentius Ziekenhuis bevindt zich op afdeling B1. Op de Electieve Opname afdeling komen alle patiënten die dezelfde dag nog geopereerd worden. Om op deze afdeling te werken, heb je een MBO- of HBO opleiding verpleegkunde nodig.
Gezonde nieren zuiveren het bloed van afvalstoffen en vocht en verwijderen dit via de urine. Als de nieren minder dan 10 procent werken, dan wordt het bloed onvoldoende gezuiverd. Het lichaam wordt dan vergiftigd en dit kan levensbedreigend zijn. Deze mensen moeten dan dialyseren om de afvalstoffen en het vocht uit het lichaam te laten verwijderen. Als dialyseverpleegkundige ben je actief betrokken bij de psychosociale en de technische aspecten die komen kijken bij het begeleiden en behandelen van deze patiënten.
Om op deze afdeling te werken dien je in het bezit te zijn van een MBO- of HBO-diploma verpleegkunde. Daarnaast moet je de opleiding dialyseverpleegkundige volgen.
Goed en lekker eten is belangrijk in het leven. Bij bepaalde ziektes of bij problemen met eten is er soms een aanpassing van de voeding nodig. Bijvoorbeeld bij een verminderde lever- of nierfunctie.
De diëtist is een expert op het gebied van voeding die patiënten helpt om deze aanpassingen praktisch toe te passen. Ook geeft de diëtist advies over speciale voedingen zoals sondevoeding of voeding via de bloedbaan. In het ziekenhuis werkt de diëtist vaak samen met de verpleegkundige, arts en andere paramedici.
Om diëtist te worden volg je de vier jaar durende HBO opleiding Voeding en Diëtetiek.
Werk je graag met mensen en heb je hart voor de zorg, maar wil je geen verpleegkundige worden? Dan is de afdeling gastvrijheid iets voor jou! Je zorgt dan voor het eten en drinken voor de patiënten op de verpleegafdelingen en ondersteunt de verpleging met hun werkzaamheden.
Om op de afdeling gastvrijheid te werken dien je in het bezit te zijn van een MBO diploma facilitaire dienstverlenging of horeca.
Intensive care (IC) betekent letterlijk intensieve zorg. Op deze afdeling worden patiënten 24 uur per dag bewaakt en behandeld. Gespecialiseerde verpleegkundigen en intensivisten bieden hoogwaardige zorg voor de patiënten. Ze doen er alles aan om ernstig zieke patiënten zo goed mogelijk door een kritieke, soms levensbedreigende fase heen te helpen.
Om op deze afdeling te werken dien je in het bezit te zijn van een MBO- of HBO diploma verpleegkunde.
Op de poli KNO werken KNO-artsen samen met doktersassistenten. Op deze poli worden patiënten, vooral kinderen en ouderen, behandeld met keel-, neus- en oorproblemen. Bijvoorbeeld oorontstekingen, minder gehoor, keelklachten, hese stem of een verstopte neus.
Soms hebben deze patiënten ook een operatie nodig, zoals een buisje in het oor of moet er een bultje op de tong of oor verwijderd worden. Dit gebeurt allemaal onder lokale verdoving op de polikliniek zelf. Als je doktersassistenten bent op de poli KNO, neem je ook zelfstandig gehooronderzoeken af bij de patiënt. Dit heet een audiometrie.
Voor de functie van doktersassistent dien je de MBO opleiding tot doktersassistent te hebben gevolgd. Voor de functie van KNO arts dien je een WO opleiding geneeskunde te volgen en daarna een specialisatie.
Wil jij liever een rol spelen achter de schermen? Dan is de medische microbiologie misschien interessant voor jou! Op deze afdeling worden infecties onderzocht die worden veroorzaakt door virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en andere micro-organismen. Wanneer de arts het vermoeden heeft dat een infectie de oorzaak is van de klachten bij de patiënt, zal hij lichaamsmateriaal van de patiënt voor onderzoek insturen. Dit kan bijvoorbeeld bloed, urine, ontlasting, uitstrijken, een biopt (stukje weefsel) of liquor (hersenvocht) zijn. Dit materiaal wordt vervolgens onderzocht en de uitslag wordt doorgegeven aan de arts.
Je kunt op deze afdeling werken als ziekenhuishygiënist (deskundige infectiepreventie). Voor deze functie dien je een verpleegkundige vervolgopleiding of vervolgopleiding microbiologisch laborant hebben gevolgd.
Wil jij later graag in het ziekenhuis werken met baby’s, kinderen en (aanstaande) moeders? Dan moet je echt een kijkje nemen op het Moeder & Kind Centrum (MKC). Het MKC is onderverdeeld in de afdeling obstetrie en de afdeling kind.
Binnen de afdeling obstetrie zorg je als obstetrieverpleegkundige voor zwangere en barende vrouwen, kraamvrouwen en pasgeboren baby’s. Ook kun je hier werken als klinisch verloskundige en begeleid en behandel je zwangere vrouwen die, vanwege medische redenen, in het ziekenhuis moeten bevallen.
Voor het beroep van obstetrieverpleegkundige moet je eerst een MBO- of HBO diploma verpleegkunde afgerond hebben. Daarna kun je de opleiding volgen tot obstetrieverpleegkundige.
Lijkt het beroep van klinisch verloskundige jou écht iets? Dan kun je de HBO-opleiding verloskunde volgen.
Op de afdeling kind worden kinderen van 0 tot 18 jaar opgenomen met allerlei verschillende ziektebeelden. Daarom wordt er ook veel samengewerkt met andere specialismen, zoals de kinderarts, KNO-arts, chirurg, orthopeed, dermatoloog, enz.
De afdeling Kind bestaat uit een Couveuse-unit en een Kinder/Jeugd-unit. De kinderverpleegkundigen werken op allebei de units.
Is kinderverpleegkundige jouw droomberoep? Dan moet je eerst de MBO- of HBO opleiding verpleegkunde volgen. Vervolgens kun je je specialiseren tot kinderverpleegkundige. Ook kun je daarna nog verder leren en de High-Care-Neonatologie opleiding volgen. Je kunt dan werken met baby’s die opgenomen zijn en extra medische zorg nodig hebben, direct of kort na de geboorte.
Wil je graag werken op een operatieafdeling waar geen dag hetzelfde is en je in acute situaties terecht kunt komen? Dan is het beroep van operatieassistent of anesthesiemedewerker iets voor jou!
In beide beroepen ben je verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg voor een patiënt bij een operatie. Je ondersteunt de specialist en zorgt voor een vlot en veilig verloop van de operatie.
De opleiding tot operatieassistent of anesthesiemedewerker wordt de technische leerroute genoemd en biedt verschillende varianten. Je volgt de HBO opleiding tot verpleegkundige en specialiseert je tevens direct tot OK- assistent of anesthesiemedewerker.
Pathologie wordt ook wel 'ziekteleer' genoemd. Het is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het vaststellen van ziekten. De patholoog stelt bijvoorbeeld diagnosen van verschillende typen kanker zoals borst- of darmkanker, maar ook eczeem van de huid of aangeboren afwijkingen. Patholoog word je na een geneeskunde opleiding op universitair niveau.
Als analist op de afdeling pathologie voer je allerlei laboratoriumwerkzaamheden uit. Dit is bijvoorbeeld het voorbereidende werk in de snijkamer, snijden van heel dunne weefselplakjes (coupes) of het beoordelen van preparaten onder de microscoop.
Analist word je na een MBO- Of HBO-laboratorium opleiding.
De Spoedeisende hulp ontvangt 24/7 mensen die acuut medische zorg nodig hebben en die niet kan wachten tot een later moment. Er komen mensen van allerlei leeftijden die ernstig ziek zijn of die bijvoorbeeld een ongeluk hebben gehad. Het team bestaat uit artsen en verpleegkundigen. Zij werken samen met verschillende afdelingen in het ziekenhuis om ervoor te zorgen dat de onderzoeken en de behandeling ook snel kan starten.
Als je op de Spoedeisende hulp wilt werken moet je eerst een opleiding hebben tot verpleegkundige, dan kan met een VMBO- of HAVO diploma. Als je klaar bent ga je eerst op een verpleegafdeling werken in het ziekenhuis om een paar jaar ervaring op te doen. Dit heb je nodig om uiteindelijk op de Spoedeisende hulp te kunnen werken.
Op de verpleegafdeling chirurgie worden patiënten verzorgd die net een operatie hebben ondergaan. Hier worden patiënten geholpen met hun herstel.
Om hier te werken, heb je een MBO- of HBO-diploma verpleegkunde nodig.
Bij MKA draait alles om de gezondheid van je gezicht, mond en kaak. De kaakchirurg werkt op het snijvlak van tandheelkunde en geneeskunde, en als verpleegkundige ondersteun je de artsen bij verschillende ingrepen en behandelingen. Patiënten worden door de tandarts naar de kaakchirurg verwezen voor het verwijderen van verstandskiezen of het behandelen van ontstoken wortelpunten. Maar het werkgebied is veel breder; je kunt bijvoorbeeld ook betrokken zijn bij de zorg voor patiënten na complexe kaakoperaties of gezichtsreconstructies.
Als verpleegkundige op deze afdeling zorg je voor patiënten voor en na hun ingrepen, geef je voorlichting en ondersteun je bij de behandeling. Om hier te werken, heb je een MBO- of HBO diploma verpleegkunde nodig.
Onze hersenen en zenuwen sturen alles in ons lichaam aan. Maar wat als er iets misgaat? Op de afdeling Klinische Neurofysiologie (KNF) voeren ze tests uit om te controleren hoe goed je hersenen en zenuwen werken. Bij KNF vinden allerlei onderzoeken plaats die betrekking hebben op het zenuwstelsel en de bloedtoevoer naar de hersenen, benen en armen. Deze onderzoeken worden vaak aangevraagd door een neuroloog of een andere specialist in het ziekenhuis.
Ben je een HAVO- of VWO leerling met interesse in de medische wereld? Speciaal voor jou organiseren we "In Gesprek met...". Dit unieke programma geeft je de kans om direct in gesprek te gaan met een medisch specialist, psycholoog of physician assistant. Hier kun je al je vragen stellen en meer te weten komen over hun dagelijkse werk, de uitdagingen die ze tegenkomen, en welke studie je nodig hebt om in hun voetsporen te treden.
Brengen & halen
We hebben dit jaar alleen een programma voor middelbare scholieren. U kunt uw kind brengen en ophalen op de parkeerplaats van het PAAZ gebouw gelegen aan de Naussaustraat.
Aanmelden
De aanmeldingen zijn gesloten.
Vragen
Heb je een vraag over het event? Mail naar ervaardezorg@lzr.nl
Afmelden
We hebben een beperkt aantal plekken per route. Heb je je aangemeld maar ben je toch verhinderd? Geef dit dan door via ervaardezorg@lzr.nl. Zo kunnen we jouw plaats aan een andere leerling geven.
Beeldmateriaal
Op deze dag wordt er beeldmateriaal vastgelegd dat mogelijk gebruikt wordt voor diverse doeleinden. Indien je liever niet op de foto wilt, houd hier dan rekening mee.